Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allbäck råder Gerndt ta steget ut

Marcus Allbäck hade hunnit bli 26 år när han debuterade i landslaget. Först när han blev utlandsproffs tog karriären fart. Nu råder han Alexander Gerndt att ta steget ut. "Det behöver han nog ta, säger Allbäck".

Annons

Gerndt, 25 år i juli, är raketen i svensk fotboll det senaste året. Från relativt okänd i Gefle steg han till allsvensk skyttekung och landslagssuccé.
Beröm kom från alla möjliga håll efter landskampen mot Botswana i onsdags. Marcus Allbäck, spelaransvarig i landslaget, var en av många i kören.
– Jag tycker att han har ett brett register för att vara så oerfaren som han egentligen är.

Han är mycket starkare än han ser ut att vara. Och så har han snabbheten. Han har något internationellt över sig, säger Allbäck.
Allbäck berömmer dessutom Gerndt för att vara en bra lagspelare.
– Han vet att det inte handlar bara om honom, när han gör mål är han snabb att tacka den som passade. Sånt är härligt att se.
Stort steg

För att Gerndt ska utvecklas tror Allbäck att han behöver speltid utomlands.
– Steget från allsvenskan till "riktiga" landslaget är stort och för att ta det behöver han nog komma vidare. I en bättre liga får han ett helt annat tempo i sig. Men framtiden får utvisa vad som sker, säger Allbäck.
Men trots berömmet känner sig Allbäck inte närmare landslaget.
– Det finns väldigt många duktiga spelare och det är inte lätt att slå sig in där. Men nu har väl "Mackan" och Erik (Hamrén, förbundskaptenen) fått en liten känsla av vem jag är som spelare och har lite lättare att prata om mig när de sitter och tänker.

Dagen efter 2–1-segern nöjde sig Gerndt med ett kortare träningspass på hotellet. Sedan väntade utflykt till Taffelberget med resten av gänget. Han tar den senaste uppståndelsen med ro.
– Det gäller att inte hetsa upp sig över vad som sägs och skrivs efter en match utan att veta vad som ska göras framöver. Och det är träna ännu hårdare och försöka spela ännu bättre. Jag tränar så hårt jag kan och går verkligen in för att se hur långt jag kan komma. Jag är inte nöjd med en match som den i onsdags utan ser bitar som jag måste jobba ännu hårdare på för att kunna spela ännu bättre.

Mer läsning

Annons