Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Backe bjöd på en inblick i fotbollsvärlden

Tillsammans med Sven-Göran Eriksson har han skapat stora rubriker i den engelska pressen den senaste tiden. Han är nyligen hemkommen från en Asien-turné med Manchester City. Men i går fanns Hasse Backe, expertkommentator och assisterande tränare till ”Svennis”, på plats i Högbo och höll ett frukostföredrag om ledarskap.

Annons

Lugnt. Metodiskt. Jordnära – och till och med för mycket för att tiden ens skulle räcka till. Det bjöd Hasse Backe, tränarprofil och expertkommentator, Högbo brukshotells drygt 150 gäster på i ett frukostföredrag om ledarskap, egoism och motivation.

Hur motiverar man egentligen en 20-åring som tjänar motsvarande 800 000 kronor i månaden?

Hur skapar man ett lag av världsstjärnor?

Och hur vinner man två matcher mot rivalen och storlaget Manchester United?

Det hade Hasse Backe svar på...

Men Sporten hade en annan fråga till honom själv:

– Jag träffade Carina (Lundin, brukshotellets husmor och syster till Stefan Lundin) i England för ett tag sedan, och på den vägen är det. Det har varit på gång länge det här, men det har alltid kommit något i vägen.

Hasse Backe har under sin tränarkarriär arbetat i flera länder i Europa.

Han har bland annat utbildat spelare i FC Köpenhamn, Panathinaikos, AIK, Hammarby, Djurgården, Salzburg, ja listan kan göras väldigt lång...

Men en av dessa klubbar finns kanske i ett extra färskt minne – Panathinaikos.

– Jag skulle besöka klubbens ägare. Det var lite märkligt eftersom jag först och främst fick gå in genom en metalldetektor. Därefter passerade jag en massa vakter som stod med k-pistar och sedan kom jag till en...ny vakt, också han med en k-pist. Till slut var jag inne på ägarens kontor, berättade Hasse Backe på föredraget och förklarade ett rum som var tredubbelt som Högbo brukshotells föredragssal – som motsvarade ungefär ett väldigt stort klassrum.

– Där satt ägaren – uppe i ett två meter högt podium fullt med madonna-tavlor på väggarna. Han frågade om jag ville följa med till hans lantställe. Vi gick upp på taket och han frågade vilken av sex helikoptrar vi skulle ta, skrattade Backe.

– Det är ett liten annorlunda vardag man lever i som professionell fotbollstränare, även om den situationen var extrem, förklarade han vidare.

Hasse Backes föredrag höll på i drygt en och en halv timme. Under den tiden hade han bland annat pratat om egoism, fundament, egna erfarenheter, visat en massa filmklipp (en från Citys interna prisutdelning där materialförvaltaren klätt ut sig till Hitler) och förklarat hur han hanterar spelarnas motivation.

– Det handlar i grund och botten om hur man får i gång drivkraften på högavlönade spelare. Spelare som är runt 20 år och tjänar tre miljoner i månaden. Dessa vet knappt hur man stavar till en civil karriär och har kanske inte riktigt båda fötterna på jorden, säger Backe och fortsätter:

– Det tycker jag att vi lyckades med förvånansvärt bra i City den här säsongen.

– Jättekul. Han är väldigt lättsam och enkel att prata och föra diskussioner med.

Föredraget blev, av allt att döma från gästernas sida, väldigt lyckat och intressant. Och inte minst brukshotellets vd, Ola Berggren, var nöjd:

– Jättekul att Hasse kunde komma hit. Han har en fantastisk drivkraft, sa Berggren som även planerar inför nästa föredrag.

– Inget är klart ännu så jag vill inte nämna några namn. Men jag kan säga att det är en spännande och intressant person

Mer läsning

Annons