Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ballon d'Or till Ronaldo

/

2008, 2013 – och 2014.
För tredje gången i karriären tog Cristiano Ronaldo emot Ballon d'Or, priset till årets bäste fotbollsspelare, under Fifas gala i Zürich.
Tyskan Nadine Kessler snuvade svenskbekantingen Marta på damsidan.

Annons

Real Madrid-spelaren var märkbart tagen när han vann priset i fjol. I år var han lugnare när han besegrade den evige argentinske antagonisten Lionel Messi och Tysklands VM-vinnande målvakt Manuel Neuer.

Med ett bländande leende och en fluga som satt perfekt klev Cristiano Ronaldo upp på scenen för att ta emot det sista priset under Fifas, Internationella fotbollsförbundets, gala i Schweiz: Ballon d'Or.

Även om han inledde tacktalet med en lång suck.

– Jag vill tacka alla som har röstat på mig. Det har varit ett år som är svårt att glömma, sade han efter att ha fått priset av den franske storspelaren Thierry Henry.

Även om 29-åringen inte lyckades föra Portugal till ett framgångsrikt VM-slutspel i Brasilien, ett mästerskap som var en stor del av galan i Zürich, har året varit något utöver det vanliga.

Ronaldos prestationer i landslaget och i klubblaget Real Madrid har inneburit stor framgång för honom själv. Stor kanske är fel ord sett till listan över priser, rekord, utmärkelser och titlar som säsongen har resulterat i.

För den är lång.

Portugisen har bland annat slagit målrekordet i landslaget, blev den förste med att göra fler än 50 mål i fyra raka säsonger i alla tävlingsmatcher, att göra fler än tio mål i tre raka Europeiska cuper och att, både i klubb- och landslagsfotbollen, göra mål i elva raka matcher.

Dessutom gjorde Ronaldo flest mål under säsongen med 61 fullträffar, flest mål i Champions League, 13, och flest mål i La Liga, 38.

Hösten inledde han med att göra 25 ligamål. På 15 matcher. Han har också gjort sitt totalt 23:e hattrick i den spanska ligan, bäst någonsin.

Ett år fyllt av prestationer som han gärna ser mer av, konstaterade han kort i sitt tacktal.

– Att vinna det här priset känns overkligt, men det här är något som jag vill fortsätta att göra, sade han och avslutade med ett segerjubel.

26-åriga tyskan Nadine Kessler, som vann Champions League med sitt Wolfsburg mot svenskklubben Tyresö, höll ett mer känslosamt tal när hon fick ta emot priset som bästa damspelare.

– Oavsett hur stort det här är för mig så tänker jag på Junior Malanda, vår klubb är i sorg, sade hon och syftade på Wolfsburgs belgiske U21-landslagsman som omkom i en bilolycka i helgen.

Joachim Löw ledde Tyskland till VM-guld och han fick även ta emot priset som årets tränare.

Mer läsning

Annons