Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barndomsdrömmen är uppfylld för Strömbergsson

Det var ju proffs han drömde om att bli.
Och nu är han där.
Markus Strömbergsson är en av fem domare som dömer allsvenskan på heltid den här säsongen.
– Jag är otroligt glad att jag fått den här chansen, säger han.

Annons

Okej, drömscenariot kanske i första hand gick ut på att det var han själv som skulle härja på mittfältet i någon europeisk toppklubb.

Men det blir inte alltid som man tänkt sig. Markus Strömbergsson blev domare i stället, och sedan 1 januari i år kan han faktiskt kalla sig professionell.

– Heltidsanställd, rättar han. Eller tjänstledig socialarbetare, vilket man vill.

Tre år framåt gäller dealen och tack vare det blir Markus Strömbergsson och hans kollegor felfria domare med järnkoll på läget. Eller?

– Nja, misstag lär jag göra ändå, men vi får i alla fall bättre förutsättningar och jag hoppas och tror att man kan se att det skett en positiv utveckling om tre år. För flera av oss var det nog nödvändigt för att orka fortsätta.

Den största vinsten tycker han ligger i mer tid tillsammans med familjen, och femåriga Maja, som nyfiket stryker kring köksbordet i jakt på mariekex, håller säkert med.

Han tränar dagligen, både kondition och styrka, enligt ett upplägg som tagits fram tillsammans med GIF:s fysioterapeut Johan Holmström, och har även valt att plugga färdigt en idrottslärarexamen på högskolan. För att ha något mer än bara fotboll att tänka på.

Till sin hjälp den här säsongen, premiären blir Elfsborg–Hammarby, har han och övriga domare utrustats med headset där de har direktkontakt med linjedomarna och fjärdedomaren. En annan teknologisk nyhet är minidatorer för att lagra varningar och byten, men den har Gävledomaren nobbat.

– Det blir för mycket digitalt, jag håller mig till block och penna. Headsetet har jag provat under träningsmatcherna och det är ett bra hjälpmedel, även om det kändes ovant i början.

– Det är bra att man kan prata under matcherna, och jag kan lämna ifrån mig lite ansvar om jag hamnar på efterkälken vid nån kontring eller är skymd. Men det får inte bli för mycket okynnesprat, det gäller att hitta rätt nivå.

– Det var nog mest tillfälligheter, men visar också att jag vuxit in i kostymen och inte drar mig för att fatta obekväma beslut när det behövs.

Markus Strömbergsson har dömt 68 allsvenska matcher sedan debuten 2003 och nog märks det att han samlat på sig en hel del rutin. Ett lösryckt citat kan lätt förstoras upp i ett annat sammanhang och han vaktar sina ord.

När vi försöker pressa fram vilka spelare han helst snackar med och vilka som gnäller mest tar det stopp. Markus skruvar lite på sig men till sist klämmer han ändå fram kioskvältaren att Kalmars Henrik Rydström snackar en hel del...

– Men det är inget negativt i sig och jag har inget problem med det. Det är viktigt att det framgår.

– Det är inte oviktigt att spelare och ledare tycker att man gör ett bra jobb, men den hårdaste domen kommer från mig själv. Jag känner direkt efter en match om jag gjort nåt bra eller dåligt.

Även den internationella karriären har börjat ta fart, även om det varit som fjärdedomare i de stora matcherna hittills. Under vintern har han bland annat hållit upp skylten med tilläggsminuter på San Siro (Milan–Werder Bremen i Uefacupen), Santiago Bernabeú (Real Madrid–Zenit i Champions League) och Olympiastadion i Rom (Roma–Manchester United i Champions League).

– Viss njutning är det väl, men i första hand är man så fokuserad på det man ska göra.

Ett trevligt komplement till Vångavallen är det nog i alla fall. Och en smak av det där andra proffslivet.

Mer läsning

Annons