Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De tar raka spåret till F15-landslaget

Två Gävletjejer klev på tåget mot landslaget i går.

Sandra Törnros och Matilda Åström hade Stockholms central och sedan Bosön som slutmål.

IFK Gävles anfallare och Huges målvakt har tagits ut till F15-landslaget till stor glädje för tjejfotbollen i Gästrikland.

Annons

– Det här är en första trupp på 28 spelare och vi ska träna och göra tester på Bosön. Det ska bli jätteroligt och spännande, säger Sandra innan avresan.

Det tillhör sannerligen inte vanligheterna att några från det på damsidan lilla fotbollslandskapet Gästrikland blir uppmärksammade.

Men här finns två 95-tjejer med i samma trupp som ska bantas till 22 spelare som i oktober ska spela en dubbellandskamp mot Norge.

– Det skulle vara jättestort att få dra på sig den svenska landslagströjan. Vi får försöka ge allt på de här träningarna och hoppas komma med i det slutgiltiga F15-landslaget också. Vi är fyra målvakter som är uttagna hit och två eller tre som får vara med mot Norge, säger Matilda.

Att de båda 15-åringarna är stora talanger råder det ingen tvekan om. Sandra spelar redan regelbundet i IFK Gävles division 2-lag som just nu jagar serieseger och uppflyttning medan Matilda står i Huges utvecklingslag.

– Jag gör mitt andra år i IFK efter att börjat i Gefle IF och det är hur roligt som helst med fotbollen. Klart det här sporrar att försöka bli ännu bättre, säger Sandra vars storebror Erik redan har suttit på bänken i allsvenskan med GIF och provtränat med tyska Werder Bremen.

Sandra och Matilda uppmärksammades efter sina insatser för gästrikelaget först på lägret i Junsele och sedan den traditionella sommarcampen för alla Sveriges distriktslag i Halmstad. Det är efter insatserna där som landslagsledningen med förbundskaptenen Marie Bengtsson i spetsen vill se mer av de båda.

De känner varandra mycket väl. Inte bara efter alla möten på fotbollsplanen utan också för att de är väldigt framgångsrika friidrottare för Gefle IF. Båda tog medaljer på USM för några veckor sedan.

– Jag vill gärna fortsätta med både friidrotten och fotbollen så länge det bara går. Båda två är lika roligt och det går inte att välja just nu, säger Sandra.

Matilda håller också med.

– Till slut kanske man måste välja något. Men nu är det båda sporterna som gäller.

Men när tjejerna klev på tåget i går förmiddag var det nog bara fotboll som gällde. En landslagschans är alltid en landslagschans och den där svenska gula tröjan hägrar fram i oktober. Den 8 oktober i Heby och den 10 oktober i Enköping kan det bli blågul premiär för tjejerna. Det skulle vara stort.

En annan tjej med gästrikeanknytning som också är uttagen är Linnéa Bjöörn. Hon spelar nu för Onsala BK i Göteborg men har sina rötter i Gävle och är barnbarn till före detta fotbollsdomaren Eije Bjöörn.

Mer läsning

Annons