Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den som väntar på något gott – Huge vann till slut

För andra året i rad arrangerades elvamannaturneringen Högbocupen för ungdomar i Sandviken 27-29 juni. Sporten gjorde ett nedslag i IK Huges cupäventyr och möttes av både regn och en spännande match.

Annons

De tre tränarna för IK Huges F95-lag ser bekymrade och nervösa ut. Det är en gråmulen lördagseftermiddag och deras 13-åriga adepter spelar sin fjärde match i Högbocupen på Jernvallen i Sandviken. Tjejerna spelar bra, precis som de gjort tidigare i turneringen. De dominerar matchen mot Delsbo, men bollen vill av någon anledning inte in i mål. På andra långsidan, mitt emot de små röda spelarbåsen där avbytarna trängs, står minst lika nervösa föräldrar och hejar.

Plötsligt öppnar sig himlen och gör verklighet av det hot om regn som funnits under hela förmiddagen. De enda som inte tycks påverkas av skyfallet är de 22 tjejer som springer runt på vad som är på väg att förvandlas till en halkbana.

Så kommer genombrottet. Huges giftiga anfallare Malin Olsson snappar upp en boll i straffområdet och placerar säkert in bollen i mål. Armar sträcks i luften. Men jublet blir kortvarigt. Domaren har redan blåst av för pausvila.

– Glöm domaren nu, det är vi som har övertaget, säger Huge-tränaren Fredrik Winblad i halvtid.

– Ja, vi spelar ju bra, men vi måste få till skotten, säger lagkaptenen Ida Wredh.

Spelarna samlas i en ring och sträcker fram sina händer mot mitten.

– Huuuuge!

Andra halvlek har samma matchbild som den första. Huge trycker på, och har ett stort bollinnehav, men det ack så efterlängtade målet lyser med sin frånvaro.

– Det här blir onödigt spännande, säger Fredrik Winblad.

Alla matcher i Högbocupen spelas 2x25 minuter och tiden börjar rinna ut för Huge. Ett tappert kämpande Delsbo, för dagen iklädda neongula västar eftersom båda lagen har blå dräkter, ser ut att lyckas rädda en poäng. Duktiga Clara Winblad försöker med ett skott, likaså Mickan Söderberg. Inget Huge-mål.

Plötsligt når en slumpboll Malin Olsson. Hon avancerar mot mål på vänsterkanten, hårt attackerad av en Delsbo-back. Målvakten rusar ut för att möta den anstormande anfallaren, men blir helt ställd när bollen i stället spelas ut på högerkanten. Emilie Sandqvist tvekar inte utan drar till direkt. Bollen smiter in vid den vänstra stolpen. Ett stort jubel med obligatoriskt kramkalas utbryter.

Huge vinner matchen med 1–0 och är obesegrat efter sin tredje seger på fyra matcher. Tjejerna går jublande glada av planen och gör vågen inför entusiastiska föräldrar och släktingar. De skyndar sig tillbaka till den närliggande Jernvallsskolan där de faktiskt sovit över.

– För att det ska bli mer cupkänsla, förklarar Huge-tränaren Peter Hansson.

Det stora klassrummet, som extraknäcker som sovrum, är fyllt av sovsäckar och luftmadrasser. Knappt någon golvyta syns.

Tjejerna slår sig trötta ner.

– Är ni hungriga? frågar den tredje Huge-tränaren Erik Lennmalm och möts av ett rungande ja.

Korv står på menyn, ett givet inslag på en fotbollscup och precis vad som behövs för att ladda batterierna. Det är ju fler matcher i cupäventyret.

026-15 93 80

Den som väntar på något gott – Huges tjejer vann till slut

Mer läsning

Annons