Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är inte bara att spela som gäller för SIF i cupen

De lägger golv, de dömer matcher – och så ska de visst vinna en turnering också.
För spelarna i Sandvikens IF är Tidningscupen ett heltidsjobb.
– Det är kul att kunna hjälpa klubben, säger målvakten Tim Markström.

Annons

Sin vana trogen intog han snabbt en delegerande roll när det skulle tejpas linjer och byggas sarger på det inlagda trägolvet i Göransson Arena.

Det är där ungdomslagen och de funktionshindrade ska spela sina matcher i helgen, och i år är de fler än någonsin. I fjol var första året som SIF och Tidningscupen flyttade in i arenan och då deltog 155 senior- och ungdomslag i cupen. I år är det 189 stycken.

För att hålla nere kostnaderna får A-lagsspelarna hjälpa till så mycket de kan. Under torsdagen anslöt de under eftermiddagen för att slutföra det arbete som inleddes på morgonen av ett 30-tal personer från SIF, Bolltrollarna och kommunala Gröna Arbetslaget.

Dessutom ska varje spelare döma ungdomsmatcher den dagen de själva inte spelar. Samtliga A-lagsspelare har gått en domarutbildning för att ha järnkoll på de five-a-side-regler som gäller.

– Folk tycker att programmet är upplagt för oss, men vi gör så mycket som de andra lagen inte gör, säger Tim Markström, som ska döma nio ungdomsmatcher under fredagen tillsammans med Tobias Wanke.

– Det är mycket jobb bakom, men det är kul att kunna göra nåt för klubben. Det är bättre att vi gör det än att man tar in extra domare som kostar pengar. Och jag tror säkert att att spelarna tycker det är lite kul att det är vi som dömer också.

Sista matchen dömer de halv ett på natten, och på lördagen vid lunchtid inleds sedan jakten på den hett eftertraktade turneringssegern.

Hemmaklubben har inte vunnit sin egen cup sedan 2008, men är självklart favorit tillsammans med Strömsbergs IF, de två senaste årens vinnare. Trots de udda förberedelserna, och trots att SIF inte har särskilt mycket inomhusvana utan bara tränar ute på konstgräset i vanliga fall.

– Du hör själv, det är inte optimalt på något sätt egentligen, men det är en viktig turnering för klubben och då får man köpa allt runt omkring, säger SIF-tränaren Tony Andersson, som själv ansvarat för att mäta upp planerna med sin lasermätare.

– Är det inte symmetriskt så är det mitt fel. Men varje plan ska vara 38,8 meter lång och 20,5 meter bred, säger han med ett leende.

SIF har valt att toppa sitt förstalag, med de ”hetaste” spelarna just nu, som Tony Andersson själv uttrycker det. Men i fjol var det faktiskt andralaget som tog sig till final.

Hur går det i år?

Mer läsning

Annons