Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Domarbasen: ”Vi måste våga säga nej”

Det är domarbrist i hela landet – ändå bör en del av de som vill döma få nobben.
Det tycker domarbasen Bosse Karlsson.
– Alla kanske inte ska ha sin licens, säger han.

Annons

I hela landet finns enligt den senaste räkningen 3 897 distriktsdomare. Hur många ytterligare som behövs beror exempelvis på hur många matcher man anser att varje enskild domare kan åta sig att döma per säsong. För två år sedan gjorde förbundet en undersökning – om man bestämde sig för att 25 matcher per domare och säsong var nog saknades ungefär 300 domare, men om man kunde tänka sig 30 matcher fanns det ett överskott på 200.

– Men nu pratar vi kvantitet. En vision är att man också tittar på kvalitet. Alla kanske inte ska ha sin licens. Vi måste våga säga nej till de som inte är bra för vår grupp. Det viktigaste för mig är att man har rätt attityd, inte att man dömer frisparkar på rätt sätt, säger domarbasen Bosse Karlsson.

Domarbristen ser olika ut i olika distrikt, men det är sällan några matcher behöver ställas in.

Frågan är hur det blir om systemet med två ytterligare domare – så kallade straffområdesdomare – införs i svensk fotboll. Det har testats i Europa league under säsongen och förbundsordföranden Lars-Åke Lagrell tror att Fifa och Uefa inom kort inför fem domare i alla sina cuper och turneringar, som Champions league, EM och VM.

– Det här blir något för oss att diskutera inför allsvenskan 2011, det ska bli intressant att se vad klubbarna vill. En fördel är att den sportsliga bedömningen blir bättre, en nackdel är att det kostar pengar, säger Lagrell, som på sistone öppnat även för målkameror på sikt.

Mer läsning

Annons