Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eija vet hur man slår till en boll

Hon är Sveriges bästa, och enda tillslagstränare.
Hon har tränat USA och Skottlands damlandslag och till vardags tränar hon Örebros herrar.
– Det är så svårt med tillslagsträning, så många väljer helt enkelt att inte träna det, säger Eija Feodoroff som i går instruerade 30 fotbollsledare från Gästrikland.

Annons

För 15 år sedan började Eija Feodoroff spana in fotbollsfötter.

– Jag åkte runt med kamera och filmade ben i division 4 och kände mig nördig, säger hon med ett skratt.

– Skulle jag räkna alla timmar jag ägnat åt tillslag och fotboll skulle jag bli knäpp, konstaterar hon.

Men all tid och energi hon lagt på att observera fötter som sparkar på fotbollar har fått effekt. Hon har arbetat med Pia Sundhage och det amerikanska damlandslaget, det skotska damlandslaget och sedan i våras tränar hon Gefles allsvenska konkurrent Örebro i tillslag.

I går kom turen till Gästrikland och de 30 nyfikna fotbollstränare som samlades i Andersbergshallen för att lära sig om tillslagsträning.

Forsbackas pojkar 13 fick agera provdockor och dundrade i väg bollar på bollar mot mål som deltagarna sedan analyserade ihop med Eija.

– Han satte stödjefoten för långt fram, utbrister någon när en av pojkarna har skjutit i väg några skott.

– Och han roterar i höften, det är därför han tappar kraft, konstaterade någon annan av de 30 inspirerade tränarna spanade in de 13-åriga killarnas fötter.

Kvällen handlade om stödjefötter, höftrotationer och bollträffar. Alla tränarna fick själva prova på att göra ”fel” för att känna hur spelarna gör och hur man kan förändra och förbättra.

– Jag ser på en gång att jag har några potentiella spelare att jobba med här, säger Eija med ett skratt när deltagarna själv har pangat i väg bollarna.

• Hur ser det perfekta tillslaget ut då?

– Det finns inte! Man måste jobba individuellt, för det är alltid olika detaljer som spelare behöver ändra. Och oftast är det helt olika vad som fungerar för de olika spelarna.

Vilken spelare som har det bästa tillslaget är den fråga som Eija är mest trött på.

– Den går inte att svara på. Det kan ju vara en back som sätter 100 av 100 passningar i en match, det behöver ju inte vara forwarden som gör hattrick.

Eijas bästa tips i går var enkelt.

– Nöta, nöta, nöta. Det gäller att gå hem och träna detaljerna. Det räcker inte med att vi säger till spelarna vilka fel de gör. De måste nöta in hur man ska göra.

Efter tre timmar med världens bästa tillslagstränare var deltagarna mer än nöjda.

– Hon infriade verkligen förväntningarna, hon var otroligt skicklig, säger Lennart Sundin som är tränare i Forsbacka.

– Vi har redan börjat diskutera hur vi ska gå vidare från det här, berättar Lennart Sundins tränarkollega, Peter Sundqvist, direkt efter träningen med Eija i Andersbergshallen.

– Jag sa till frun att jag bara skulle vara borta en timme och jag blev kvar i tre timmar, konstaterar Valbos herrtränare Kent Wedin och fortsätter,

– Men Eija var ju fantastisk, grymt bra var det! Vilken aha-upplevelse, fast jag har hållit på i 25 år som fotbollstränare har jag lärt mig massa nya saker. Det var kanonbra att vi fick prova på själva också, säger han och konstaterar att han skulle bli tvungen att inhandla nya kameror till träningarna.

Eija vet hur man slår till en boll

Mer läsning

Annons