Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förbundskaptenen från Gävle tror på tjejerna

/
  • Calle Barrling hemma i Sätra, innan resan går till EM i Israel.

På lördag åker Calle Barrling med svenska U19-truppen till Israel för att spela EM.
– Vi har en trupp med tjejer som tränar minst lika hårt som en allsvensk herrspelare, jag gillar inte att man gör skillnad på damer och herrar. De är fotbollsspelare, säger förbundskapten.

Annons

När sporten träffar Calle Barrling har han fullt upp med förberedelser inför resan till Israel för U19-EM. För första gången som Calle åker med U19 består truppen till största delen av artonåringar.

– Det är bara positivt för då har dom chansen att spela ytterligare ett år nästa år.

I årets EM är det extra roligt att spela semifinal och final, för tar laget sig till semifinal kan det leda till en plats i VM.

– Vår målsättning är såklart att vinna varenda match, det är ju en självklarhet inom elitidrott alltid, säger Barrling och fortsätter:

– Men man får inte glömma att det i första hand är en utbildning för spelarna, och att det är att spela så många internationella matcher som möjligt som är det huvudsakliga målet.

Sverige har hamnat i en grupp där de ställs mot hemmanationen Israel i inledningsmatchen, men de möter även Frankrike och Danmark. Det är en grupp som Barrling är ganska nöjd med.

– Israel har ju fördelen att dom är på hemmaplan, dom har även förberett sig genom cupspel i Ryssland och spelat i högsta ligan tillsammans, så dom har mycket erfarenhet av den här typen av fotboll. Danmark slog ut Holland som är regerande mästarinnor. Dom står för det fysiska spelet och är väldigt löpstarka. Sedan är ju Frankrike tillsammans med Spanien favorittippat. Det är ett tekniskt mycket skickligt lag.

Svenska damlandslaget har blivit kritiserat efter VM nu i sommar. Det är dock något som Calle inte lägger så mycket vikt på.

– Jag tycker inte att det är något mått på hur svensk fotboll mår. Jag menar att vem som helst kan valla fel. Det är bara att analysera och komma igen. Ska man se till den svenska ungdomsfotbollen så tycker jag att den har varit framgångsrik på senaste tiden både inom dam- och herrfotboll. Jag blundar inte för att de inte lyckades fullt ut, men jag tänker inte säga att svensk fotboll går dåligt över lag på grund av ett resultat, säger han.

Det är ett stort problem att tjejer ofta kommer i skuggan av killar, i både i ungdomsåren och på seniornivå, vilket kan vara en anledning till att det inte finns lika många tjejer som satsar hela vägen.

– Jag tror att det viktigaste för att göra något åt det är att likställa flick- och pojkidrott redan från start. Samtidigt jämställa allt runt omkring vilket inbegriper resurser, träningstider, tränarutbildning men även uppmärksamhet i media, det är det viktigaste, säger han och fortsätter:

– Sedan för det stora måste "damfotbollen" bli mer attraktiv för den större publiken, utvecklas spelmässigt men även marknadsföra sig bättre.

Calle betonar tydligt att han inte gillar att skilja på dam- och herrfotboll, utan att han vill se alla som fotbollspelare och människor. Det är ofta under gymnasietiden som fotbollsspelare kommer till punkten där de antingen väljer att sluta helt eller fortsätta satsa, och det är där klubbarna tappar spelare.

– Den största vinsten är inte att vinna EM eller VM, utan att behålla så många aktiva spelare i klubbarna så länge som möjligt. Alla övriga vinster skulle i så fall komma lättare, säger han.

Gästrikland är ett väldigt litet fotbollsdistrikt och det händer inte ofta att vi har spelare med i landslagstrupperna. För att ändra på det behöver man använda klubbarna som har musklerna för en sådan utveckling, menar Calle:…

– Det finns många rena herrklubbar internationellt som Chelsea, PSG, Lyon, Wolfsburg, som av både jämställdhet- som varumärkesskäl satsar på tjejerna. Förhoppningsvis har GIF och SIF har musklerna ekonomiskt för att göra en satsning för att få ett elitlag i Gästrikland.  Det skulle säkert vara en riktig sporre för tjejerna i länet att satsa ännu mer. Sedan skulle den kompetensen behöva svetsas ihop med den utmärkta kompetens som GFF besitter, allt för att skapa det nätverk som krävs för ett elitlag, säger han.

Mer läsning

Annons