Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fotbollslivet leker för Marcus Olofsson

Snacka om att byta upp sig i fotbollslivet.

Marcus Olofsson tog chansen i våras att lämna Sandvikens IF för spel i högsta finska ligan med IFK Mariehamn på Åland.

Där har det blivit succé – hur bra Mariehamn är får Marcus och hans kompisar dessutom chans att visa upp i en träningsmatch mot Gefle IF på Strömvallen den 4 september.

Annons

– Ja, jag hörde att det var en träningsmatch inplanerad under uppehållet här. Det ska bli roligt att komma hem igen och jag försöker följa med vad som händer både i GIF och SIF, säger Marcus.

Han kommer ursprungligen från Söderhamn men startade sin seniorkarriär i GIF Sundsvall där han spelade under en allsvensk säsong 2002/03 innan han flyttade runt och slutligen hamnade i Sandviken för tre år sedan. Men han tvekade inte när Mariehamn hörde av sig och han har inte haft någon anledning att ångra sitt val heller.

– Nä, inte en chans. Jag stortrivs verkligen här i en liten, familjär men underbar klubb med stor sammanhållning. Jag kan tänka mig att det påminner lite om Gefle och historien mellan klubbarna är liknande. Det finns dessutom en skön stolthet här på ön och det är lite vi mot det finska fastlandet.

Den kampen klarar Mariehamn dessutom lysande. Just nu ligger laget fyra i serien och har bara förlorat två matcher under hela säsongen. Skillnad det jämfört med det ö-lag som ifjol slutade trea från slutet och precis klarade nytt kontrakt.

– Dom gjorde väl lite av en omstart med många nya spelare och det var nog bra för mig. Det var lite enklare att komma in i sättet att spela. Sedan har det bara rullat på. Just nu känns det lite som vi inte kan förlora och säsongen hittills har varit långt över förväntan både för laget och mig själv.

Han har tagit en ordinarie plats på mittfältet. Oftast som en central kugge men också testats som offensiv släpande forward och även på en kant. Därifrån har han varit delaktig i framgången och dessutom gjort tre mål.

– Varav två i de senaste två segermatcherna. De sista sex-sju matcherna har det känts riktigt bra och formen är stark. Jag brukar dessutom vara en höstspelare så det ska bli riktigt roligt att se hur högt upp vi kan komma.

I en jämförelse hur bra den finska ligan är kontra allsvenskan har Marcus en bestämd uppfattning.

– Jag är helt klart överraskad hur pass bra det är här. Säg att det sju-åtta bästa lagen i Finland skulle klara sig bra i allsvenskan medan resten kanske håller relativt hög Superettanklass. Vi spelade ju 1–1 mot Gefle här i våras.

Utvecklingen går också framåt. För första gången är samtliga i Mariehamns spelartrupp heltidsanställda och spelar bara fotboll. Just nu laddar Mariehamn som bäst upp inför söndagens match hemma mot serieledande TPS Åbo. Men det skiljer bara fyra poäng ner till Ålandslaget som vi vinst verkligen är med i racet.

Hur fyran i finska ligan står sig mot sjuan i allsvenskan får väl matchen om två veckor ge en fingervisning om.

Mer läsning

Annons