Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle laddar inför EM-festen

I kväll börjar Sveriges EM-äventyr. Då är Gävleborna laddade till tusen. – Det finns ett enormt intresse, säger Thomas Vesterinen som driver Söderhielmska gården, ett av många ställen där Sveriges matcher ska visas.

Annons

När Sverige premiärspelar mot Grekland i fotbolls-EM i kväll börjar den stora festen på allvar. Det märks inte minst i Gävle där centrum redan kring lunchtid var fyllt med blågula fans. En och annan grekisk supporter hade också sökt sig ut på gatorna. Men det var de glågula färgerna som dominerade.

Samuel Silverdahl och Micke Dahlström hade – precis som många andra – klätt sig i den svenska landslagströjan. Uppladdningen inför kvällens drabbning var i full gång.

– Vi har till och med köpt en cd-skiva med bara fotbollslåtar, flinar Micke Dahlström.

 De ska följa matchen på Berggrenska gården.

– Vi har bokat ett bord för 15 personer så det kommer att bli riktigt kul, berättar Samuel Silverdahl.

Berggrenska gården är ett av flera ställen i Gävle som kommer att visa Sveriges EM-matcher. På Söderhielmska gården hade personalen tidigare i dag fullt upp med att ställa i ordning inför kvällen.

– Vi hoppas på fint väder för vi hinner nog inte få upp taket över terrassen i dag. Så i kväll beror det lite på vädret men när taket är uppe kommer vi att visa alla Sveriges matcher, säger Thomas Vesterinen som driver restaurangen.

Och visst är intresset för Sveriges matcher stort.

– Det är jättemånga som frågar om vi ska visa dem, säger han.

 Matchen då – vad tror de blågula fansen om den?

– Man hoppas ju på vinst, men jag tror på oavgjort, säger Samuel Silverdahl.

– 1–1 blir det. Henke Larsson gör målet, framspelad av Zlatan, fyller Micke Dahlström i.

Mer läsning

Annons