Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

GIF om Bapupa-affären

Besvikelsen i Gefle IF är stor efter beskedet att Yannick Bapupa lämnar klubben.

Dels för att han går som Bosman, dels för att GIF kryddade sitt erbjudande med ett övergångstak – men inte ens fick chans att förhandla.

Annons

Det är dagarna efter att GIF nåtts av beskedet via Yannick Bapupas agent Innocent Okeke – det blir ingen fortsättning för kongolesen, som vill vidare i karriären.

Sporten besökte förmiddagsträningen på Strömvallen och träffade två frispråkiga GIF-tränare.

– Vi brukar inte prata om sånt här, men nu när det är över kan vi ta bladet från munnen och berätta hur det egentligen gått till, säger Pelle Olsson, tränare och sportchef.

Enligt honom fick Bapupa ett kontraktsförslag redan tidigt i våras. GIF ville säkerställa både ett starkt lag till kommande säsonger samt att klubben får ersättning för Bapupa om och när denne väljer att flytta till ett annat lag.

– Då hänvisade Yannick till sin dåvarande agent som inte bor i Sverige och inte pratar svenska. Han har vi överhuvudtaget inte fått tag på, berättar Olsson.

GIF avvaktade till sommarens transferfönster stängdes – Bapupa hade ett tag hopp om en fransk division 2-klubb – och kom tillbaka med ett kryddat erbjudande.

– Vi gjorde något som vi aldrig har gjort tidigare när det gäller kontrakt. Vi erbjöd en fast övergångssumma för Bapupa, en mindre summa som skulle täcka det vi betalade när han kom från Åtvidaberg, samt några kostnader i samband med förlängningar, säger Olsson.

– Det är väldigt förmånligt för en spelare, fyller Hammar i.

Bapupa kunde alltså ganska riskfritt skriva på för GIF, som därmed garanterade att man inte skulle stoppa honom från att ta klivet till en annan klubb genom att begära mångmiljonbelopp i ersättning.

Exakt var den fasta övergångssumman landade blev aldrig bestämt. GIF-ledningen kunde heller inte förhandla om Bapupas lön.

– Vi kom aldrig till det ekonomiska, vi hade ju ingen att förhandla med, säger Olsson.

Ni gjorde inte några påtryckningar?

– Nja, vi kan ju inte tvinga någon. Och det här om något visar väl att vi aldrig skulle stänga av en spelare för att han inte skriver på ett nytt kontrakt. Vi har hela tiden kört efter linjen att de bästa spelarna ska vara på planen, säger Olsson.

I augusti fick GIF veta att Bapupa hade en ny agent, Innocent Okeke. Det första samtalet från honom kom alldeles nyligen och var ett meddelande om att kongolesen inte vill stanna.

Olsson och Hammar är besvikna och samtidigt förvånade. För det är inte direkt så att klubbarna har ryckt i Bapupa.

– Vi har under den här tiden inte fått en enda förfrågan om honom. Han var ner till Förenade Arabemiraten en sväng, men det fanns inget lag där – det var någon form av missförstånd, säger Olsson.

Bapupa kom till Gefle IF inför säsongen 2006 och har gjort 12 mål på 92 allsvenska matcher. När han nu lämnar gör han det utan att GIF får en enda krona.

– Vi har tagit hit flera spelare som gått som Bosman, jag lägger inga värderingar i det, säger Pelle Olsson, men säger i samma andetag:

– Bapupa har haft en bra utveckling hos oss. Vi har varit en stor del i den, och har varit öppna och tålmodiga i kontraktsförhandlingarna. Det är en besvikelse att han lämnar oss som Bosman.

Agenten Innocent Okeke säger till Sporten:

– Klubbar vill gärna värva spelare som går som Bosman, men när det handlar om spelare som vill lämna låter det alltid annorlunda. Men det är så här reglerna är. Yannick har gjort sitt yttersta för Gefle på planen i fyra år, nu vill han vidare och det är inte mer med det.

Mer läsning

Annons