Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här formar Hedvall framtidens målvakter

/

Till vardags vaktar han målet i GIF – i kväll mot Häcken.
På fritiden formar Emil Hedvall framtidens målvakter hemma i Stugsund i Söderhamn.
– Jag kör samma inslag som vi gör i allsvenskan, fast i förenklad form, säger han om sitt engagemang med ungdomar i "hemmaföreningen".

Annons

Emil Hedvall placerar ut de gula konerna på Stuvarvallens fuktiga gräsmatta, samtidigt som ett lätt duggregn fortsätter att vattna det gröna underlaget.

Fem killar mellan tio och tolv år tittar på och det dröjer bara någon halvminut innan gänget uppmärksamt lyssnar på instruktionerna för den kommande övningen. Ta två kliv ut, runda konen och hitta rätt placering för att försöka parera skottet.

Till vardags är deras målvaktstränare målvakt i allsvenska Gefle, där han numera är det givna förstavalet. Men på fritiden är det ofta här som man hittar Emil Hedvall, på fotbollsplanen i Stugsund.

Han bor kvar i villan en mil utanför Söderhamn och pendlar dagligen till träningarna och matcherna med lagkamraterna i Gefle. Då föll det sig också ganska naturligt att han skulle sålla sig till gänget av eldsjälar i Stugsunds IK.

För fotboll tycks Emil Hedvall aldrig bli less på, trots upp till sju träningspass och någon match med Gefle varje vecka.

– Det blir mycket fotboll, men jag är inte ensam. Alla ledare i Stugsund har ett jätteengagemang. Jag känner mig behövd här och jag får passa på att dela med mig av den erfarenhet som jag har, säger han.

I Stugsund håller han i EGA-serien, knatteserien för de yngsta. Han är dessutom lagledare för ett av pojklagen och kör målvaktsträningar med föreningens ungdomar. Och just målvaktsbiten är av förklarliga skäl hans expertisområde.

– Jag har ingen målvaktsutbildning på det sättet, utan jag går efter hur jag blev tränad när jag var i den åldern. Jag kör samma inslag som vi gör i allsvenskan, fast i förenklad form som passar för tio- till tolvåringar.

Att han saknar formell tränarutbildning spelar ingen större roll för de unga målvakter som han tränar. Det är trots allt inte många pojkar i den åldern som kan säga att man varje vecka tränar med en allsvensk målvakt.

– Nej, men sen finns det ju inte så många allsvenska målvakter heller. Och det är ingenting som säger att man blir en bra målvaktstränare bara för att man spelar i allsvenskan. Men nog kan jag bidra med mer än någon som kanske aldrig har spelat, säger Emil Hedvall.

Han minns tillbaka på hur han själv hade det i unga år, som knatte i ungefär samma ålder som de killar han nu instruerar i målvaktsspel. Själv växte Emil Hedvall och fattade mer tycke för positionen i takt med att den specifika målvaktsträningen blev bättre.

– Det kommer jag ihåg själv, det blir så mycket roligare om man får ordentlig träning. Man känner att man utvecklas och tänker att nu kan jag kasta mig åt det där hållet. Och är det roligare att hålla på så tror jag att många fortsätter längre med fotbollen.

I framtiden kan han mycket väl tänka sig att bli tränare

– Den dagen jag lägger av vill jag nog fortsätta med det här. Kanske blir jag målvaktstränare i något a-lag, för något ungdomslag eller i distriktet.

Bland pojkarna han tränar finns hans egen son Albin, som möjligen kan gå i sin pappas fotspår.

– Haha, det får vi se. Det är för tidigt säga, det kanske är bättre att han blir anfallare. Huvudsaken i den här åldern är att man har roligt. Sen får vi se.

Mer läsning

Annons