Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Henke till Zlatan - det där målet har vi ju drömt om

Såg ni Henke Larssons väggpassning, en så där vi minns från Champions Leaguefinalen för nåt år sedan?
Såg ni Zlatans skott, ett sånt där som han brukar skicka iväg när Intertröjan sitter på?
Såg ni Lars Lagerbäcks målgest?
Så bra, för den har vi aldrig sett förut.
Där satt den. Där satt den verkligen.
2–0 mot Grekland. Vilken start på EM.

Annons


Det var de regerande Europamästarna i vitt. Bäst att skriva det medan man kommer ihåg det. För Grekland monterade upp några av sina gamla tempel mitt framför mål, Sotirios Kyrgiakos, Traianos Dellas och Paraskevas Antzas.
Där stod dom. Och där stod dom. Och där står de fortfarande medan Sverige springer vidare i EM.
Sverige knockade Grekland i sin öppningsmatch, trots att det var en tillställning som stavades 0–0 i meterhöga bokstäver på grekiska.
Grekland ville bara bolla och låta tiden gå och fixa nån frispark som skulle få den matchotränade Isaksson att vimsa till det.
En sån taktik kan vara hur vinnande som helst, men det finns inget bättre än att se den straffas.
Speciellt när det är Sverige som sköter uppdraget.

Sverige ville och försökte i den första halvleken. Den andra halvleken såg dock ut att haverera och glida ut i den stora mållösheten.
Men plötsligt blixtrade det till i det svenska anfallsspelet. Det är tokfel att skriva att det naturligtvis var Zlatan Ibrahimovic som slog till, för han hade inte gjort mål i det svenska landslaget på flera år och 1111 minuter.
Men det var självklart Zlatan som gjorde målet, med ett fantastiskt snyggt skott.
Och det var ännu mer självklart Henrik Larsson som med en enda elegant stöt på bollen frispelade Zlatan. Så typiskt en stor spelare som Larsson att få det att se så enkelt ut.

Lars Lagerbäck gamblade i går. Han stoppade in Daniel Andersson på mittfältet, körde med några gamla godingar till, och hade det gått snett så hade Lagerbäck kunnat glömma alla tankar på att ens försöka åka till Sydafrika 2010.
Men den svenska förbundskaptenen ställde upp ett lag som skulle klara av ett chicken race med Grekland, och Lagerbäck är den här gången ute efter resultat.
2–0 är ett ruskigt bra första resultat. Det var väl därför Lagerbäck, i kostym!, såg ut som om han redan tagit guld.

Varje dag i EM har haft sin förmatch (Schweiz–Tjeckien, Österrike–Kroatien, Rumänien–Frankrike), och sedan underhållning i allt elegantare skick (Portugal–Turkiet, Tyskland–Polen – Holland–Italien!).
I går blixtrade det till redan i Spanien (självklart) mot Ryssland. 4–1 låter som en utklassning, men Ryssland kändes påfrestande skickligt och vasst.
Därför var 2–0 mot Grekland nödvändigt för Sverige.

Petter Hansson gör bara snygga mål!

...men Chippens skada gjorde ont. Hans löpningar över stora ytor var uppfriskande och viktigt för det svenska spelet. Men nu får verkligen Sebastian Larsson sin chans, redan på lördag.

Att ständigt vara på fel plats är min lott. En gång lämnade jag DN-galan under ett 10 000-meterslopp – och missade ett fantastiskt världsrekord. Vänder jag ryggen till blir det mål i hockey, väljer jag att stanna hemma skräller Gefle IF.
I veckor hade jag planerat inför den svenska premiärmatchen i EM, och njöt därför i den svensk-grekiska röran på en restaurang som tjöt för varje spark.
I en halvlek.
Sverige fortsatte ha tålamod. Jag hade det inte, utan avvek lätt panikslagen från den accelererande festen för att försöka sammanfatta en 0–0-match.
Resten är svensk EM-historia.
Frågan är var man ska se Spanienmatchen?

Mer läsning

Annons