Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Järbo har nyckelroll för gästrikefotbollen

Järbo har en nyckelroll i upp- och nedflyttningscirkusen i den lokala fotbollen. Klarar sig laget kvar i division 3 kommer flera klubbar att få chansen högre upp i seriesystemet.

Annons

Järbos öde avgörs på lördag.

Järbo har tre poäng och fem plusmål ner till Delsbo under strecket inför sista omgången av division 3 Södra Norrland. Järbo möter Tunabro borta medan Delsbo har Dala-Järna borta.

Med tanke på att Delsbo bara vunnit en enda bortamatch på hela säsongen blir grundtipset att Järbo reder ut det här.

Inget gästrikelag ur trean alltså, och seriesegraren SAIK går upp från fyran.

Samtidigt åker Överhärde samt något av lagen Korsnäs eller Årsunda ur.

Då ska tre platser i fyran ersättas, vilket skulle innebära att de tre bästa lagen i division 5 går rakt upp.

– Som sämst går två lag upp från femman, ifall Järbo inte klarar sig och hamnar i fyran, säger Inge Olsson, kanslist på Gestriklands fotbollförbund.

Hedesunda och Hagaström är alltså redan innan den sista omgången klara för fyran, Södra BK har just nu tredjeplatsen relativt säkert även om Storvik har en teoretisk chans att gå förbi.

I botten ser det ut som om Forsbacka gör Jädraås sällskap och åker ur.

Just nu spelas en kvalserie mellan de fyra bästa lagen från de två division 6-grupperna (Huge 2, GIF U, Strömsbro och Kurdiska), där alla möter alla i en enkelserie. De tre bästa när kvalet är slutspelat kommer att gå upp.

Det ska sägas att det finns ett scenario till som kan göra att ännu flera lokala lag flyttas uppåt i seriesystemet, och det är om IK Huge kvalar sig ända upp i division 2.

– Då är det Svenska fotbollförbundet som avgör vilket lag som tar Huges plats i division 3 Södra Norrland. Det kan ju bli ett gästrikelag – och då måste ytterligare lag flyttas upp från lägre serier, säger Inge Olsson.

Mer läsning

Annons