Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jocke Carlson får svar på tal

IFK Gävles A-lagstränare Jocke Carlson menar att distriktets fotbollstjejer får för dålig utbildning.
Nu slår tränarkollegorna tillbaka mot kritiken.
– IFK Gävles ”satsning” är ett rop på hjälp, säger Strömsbros tränare Leif Andersson.

Annons

Gårdagens artikel om IFK Gävles nya satsning på utbildning av flickspelare (födda 91–95), väcker nu starka reaktioner.

Strömsbros tränare Leif Andersson tog själv kontakt med Sporten i går för att – som han själv uttryckte det – få ut sin frustration.

– Det är tredje eller fjärde gången som Jocke Carlson kläcker ur sig såna här dumheter. Jocke nedvärderar andra föreningar i distriktet. Det var samma sak för två år sedan, då IFK Gävle startade upp en liknande satsning som inte ledde någonstans, säger Leif och fortsätter:

– Vi har fantastiskt bra ungdomsledare i Strömsbro, exempelvis Peter Egerfält och Stefan Engelaar i F95-laget. Sedan har F94-laget haft distriktslagstränare och tränare med steg 4-utbildning. Vi har flera unga duktiga, skolade tjejer som fått prova på spel i A-laget (division 3).

Carlsons uttalande ”Det finns inga tränare som utvecklar och utbildar, bara ledare som kastar ut en boll och låter flickorna spela”, gör Leif Andersson upprörd.

– Jag gick i taket när jag läste det. Det är bara nonsens. Jag håller inte alls med, det är ett rop på hjälp från IFK Gävles sida. Föreningen skolar inga egna spelare och därför väljer man att försöka locka till sig tjejer på det här sättet. Det var likadant för två år sedan.

Leif Andersson tycker att IFK Gävle står sig slätt när det gäller att utbilda och utveckla spelare, i jämförelse med föreningar som Strömsbro, Huge och Valbo.

– Titta på Leif Ek och vad han har gjort i Huge. Han har svarat för ett jättejobb, säger Andersson och tydliggör sedan sin ståndpunkt:

– Flera tjejer som tagit klivet över till IFK Gävle har stagnerat, för att sedan blomma ut på nytt när de lämnat föreningen. Ett exempel är Lovisa Hübinette, som gick från Strömsbro till IFK för två säsonger sedan. Där stagnerade hon, men sedan har hon utvecklats på nytt i Huge.

Huges tränare Leif Ek:

– Vi har några riktigt bra ungdomstränare i Huge. Man kan alltid träna mer teknik, och det behövs utbildningar där teknik och spelförståelse ingår. I Huge ser det hyfsat ut på flicksidan, hur det är i andra klubbar är svårt att säga något om. Jag läste heller inte hela artikeln (där Jocke uttalade sig), och då är det svårt att säga så mycket.

Leif Andersson är mer frispråkig.

– Jag är faktiskt innerligt trött på Jocke Carlsons uttalanden om att andra lag och tränare är sämre än vad han och IFK är. Enligt mig spelar lag som Valbo och Huge bättre fotboll än IFK, som spelar en enkel och primitiv fotboll. Spelarna i IFK Gävle får inte den utveckling Jocke pratar om.

Leif vill lyfta fram föreningar som Valbo, Huge, Hille, Stensätra, Årsunda och Sätra, när det gäller en väl fungerande ungdomsverksamhet – och ger i samma andetag IFK Gävle ytterligare en känga.

– Föreningen har ingen fungerande ungdomsverksamhet. Man slår undan fötterna på duktiga ungdomstränare i distriktet genom att säga att de inte utvecklar spelarna taktiskt och tekniskt, säger Leif Andersson.

Mer läsning

Annons