Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Kanske har spelarna varit för bekväma”

Är den blödande ekonomin hela sanningen? Nu ifrågasätts Gestrike-Hammarbys sorti ur division 3. – Antingen har tränarna ställt för höga krav eller så har spelarna varit för bekväma, säger Görgen Albrektsson, distriktsförbundskapten för P 92.

Annons

Gestrike-Hammarby IF är bara en av föreningarna i raden som hoppat av en förbundsserie. Ockelbo IF utgick från division 4 innan årets säsong ens hade börjat och inför fjolårets säsong lade både Gävle GIK och IK Sätra ner sina division 4-lag.

Nu måste Gestrike-Hammarby starta om på nytt efter att ha dragit sig ur division 3 södra Norrland. Förhoppningen är att föreningen ska ha ett lag i division 6 nästa säsong.

Enligt styrelsen i Gestrike-Hammarby beror det trista uttåget på ekonomin. Föreningens överlevnad stod på spel, och då fanns inget annat alternativ än att säga upp A-lagets medverkan i division 3.

Görgen Albrektsson, som är hjälptränare i Brynäs IF och distriktets förbundskapten för P 92, ställer sig tveksam till den bilden.

– Jag tror inte att det enbart beror på bristande ekonomi. Det jag berättar nu har jag hört via omvägar och därför kan jag inte veta om det ligger någon sanning i det. Men av det jag har hört så finns det flera orsaker till att Gestrike-Hammarby valt att dra sig ur trean, säger Görgen och fortsätter:

– Bland annat har laget lånat in spelare från Stensätra (division 6), för att få ihop lag överhuvudtaget. Men jag vet inte till hundra procent om det stämmer.

• Varifrån har du hört det?

 – Jag har hört en del från tränarkollegor, men jag vill inte nämna några namn. Jag vet om att Gestrike-Hammarby haft en liten spelartrupp under säsongen och att väldigt få spelare varit med på träningarna.

Görgen är engagerad i frågan och utvecklar sitt resonemang:

– Det som jag tycker är mest intressant med detta är om vi tränare ställer för höga krav. Eller är spelarna för bekväma? Det kanske är en kombination. I Gestrike-Hammarbys fall tror jag det och den ekonomiska situationen är inte hela sanningen.

• Hur reagerade du när beskedet kom?

 – Vad är det som händer? Varför blir det så här? Så tänkte jag.

Fyra division 3-lag från Gästrikland har blivit tre (Huge, Järbo och Valbo). Görgen Albrektsson tycker att det är olyckligt.

– Det är trots allt en förbundsserie. De spelare från distriktet som så småningom blir 15-16 år och är redo att ta klivet till division 3 får ju färre valalternativ. Det är oroande, säger Görgen.

Gestrike-Hammarbys ordförande Anders Andersson skakar av sig synpunkterna relativt obekymrat.

– Jag håller inte alls med. Man kan inte ha den uppfattningen när man inte är insatt i vår organisation. Det handlar enbart om ekonomin. Vi valde att dra oss ur trean för att rädda det lilla som nu finns kvar. Om man tittar i backspegeln borde detta ha skett för tre-fyra år sedan, säger Anders.

Mer läsning

Annons