Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Liverpool lär ut fotboll i Skutskär och Sandviken

Skutskär och Sandviken får fint fotbollsfrämmande i sommar.
Där har klassiska och anrika Liverpool FC valt att lägga två av sina totalt elva fotbollsskolor i Sverige i sommar.

Annons

– Det är ett sätt att tacka våra svenska fans som vi vet är väldigt många just här, säger Bernt Jo som är ansvarig för akademin i Skandinavien

Han är norrman och i hans hemland har Liverpool kommit varje sommar med professionella ungdomstränare sedan 2004-05. Där har det blivit en succé och nu rullar den engelska storklubben för första gången in till de svenska städerna.

Alla fotbollsspelande ungdomar mellan 6-14 år är välkomna och det gäller förstås både killar och tjejer.

– Vi ska också påtala att det inte finns några intagningskrav. Alla som vill kan vara med på den här fotbollsskolan. Alla målvakter kommer också att få egen träning, säger Jo när han är och hälsar på I Sandviken.

I det här fallet är det Sandvikens IF som står för arrangemanget och fotbollsplanerna på Jernvallen. Liverpool håller i det sportsliga och har med sig ett helt gäng instruktörer vars yrke är att utbilda unga fotbollsspelare.

– Övningarna kanske inte skiljer sig så mycket jämfört med vad barnen är vana med från sin egen miljö. Men det är förstås en annan sak när de utförs av engelsmän. De allra flesta brukar vara både glada och nöjda efter de här tre dagarna.

Liverpools fotbollsakademi är stor i världen runt och gamla spelaren och Liverpoollegenden Ian Rush är ambassadör. Bernt Jo flaggar för att det kan dyka upp några kända namn även i Skutskär och Sandviken. Sammy Lee, Phil Thompson och John Aldrigde är forna storspelare som brukar följa med ut på fotbollsskolorna.

– Det bestäms efter säsongens slut vilka som kommer att åka med och vid vilka tidpunkter. Där får vi bara vänta och se. Men det är väldigt viktigt för Liverpool att visa upp sig och få ge tillbaka till sina trogna fans runt om i världen.

Skutskär får besök först. Där landar Liverpool 28-30 juni medan hela apparaten dyker upp i Sandviken 27-29 juli.

– Vi har medvetet valt lite mindre orter runt om i Sverige. Skutskär och Sandviken har ett stort upptagsområde och det blir bra att vara här två gånger – en i början av sommaren och en lite längre in, säger Jo.

Mer läsning

Annons