Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mål, seger - och en tidsfrist på 30 dagar

Två mål, jodå – de var snygga.
Tre poäng, yes – de var viktiga.
Men det var alldeles för regnigt, kallt, mörkt och framför allt förvirrat för att klä av sig och dansa i fontäner den här septemberonsdagskvällen.
För trots 2–1 mot Ungern – var det nån som såg ett spelsystem som lyfter det svenska fotbollslandslaget?
Och alldeles efter så fick vi se hur fotboll ska spelas: Portugal-Danmark 2-3.

Annons

Men okej då? För en stund. En poäng borta, tre hemma. Tabellen ser ut ungefär som det ska efter två matcher om man blundar med ena ögat och tänker på nåt annat, och det är en månad kvar till hemmamatchen mot Portugal.
Spelsystemet får växa till sig.
Spelsystemet får försvinna.
Jag orkar inte skriva 3–5–2 ytterligare en gång.
Och det var inte spelsystemet som levererade nån kombination till Ungerns straffområde. Det var plötsliga utbrott av vilja och mod som efter en ångestskriande första halvlek i ösregnet på Råsunda gav de efterlängtade målen.
Det var framför allt den 37-årige Henrik Larsson som med vänsterfoten öppnade för Kim Källströms målnick och Samuel Holméns målskott.

2–1 och halvknackigt spel.
Men det kunde ha varit värre.
För efter 0–0 mot Albanien var Sverige illa ute, när Ungern inte bara ställde upp för att försvara sig – utan även var laget som såg möjligheterna till kortpassningsspel på den gräsmatta det svenska laget såg som ytterligare en motståndare.
Ungern kunde ha gjort 1–0.
Ungern kunde verkligen ha gjort 1–0 både i den första halvleken och i den andra halvlekens inledning.
Ungern gjorde inte 1–0.
Sedan köpte Henke Larsson, Kim Källström och Samuel Holmén svensk fotboll en tidsfrist på i alla fall 30 dagar innan vintermörkret kommer.

Det gick långsamt, det gick trögt – och det gick fel. De svenska målen kom därför överraskande. De motorvägar som Lagerbäck drömmer om längs långsidorna verkade fortfarande fullständigt ointressanta för spelarna, och på mittfältet var det ungrarna Tamas Hajnal och Szabolcs Huszti som dominerade.
Då.
Kim Källström fick möjlighet att starta en kontring, och tja – det var väl ingen lysande passning han försåg Henrik Larsson med. Men Larsson reparerade med en oerhört funktionell vänsterfot och Sandvikensonen Källströms nick var kanske kvällens individuellt främsta prestation. Vinklingen med huvudet gav det tionde landslagsmålet.
En snabb omställning. Precis sånt som betalar sig i dagens täta fotboll.
Sedan ett oväntat utnyttjade av planens bredd och 2–0. Larsson och Mikael Nilsson växlade bollen mellan varandra, Larsson vandrade åt rätt håll och Holmén rörde om mitt i straffområdet.

2–1. Det gav faktiskt tre poäng. För ujujuj så många chanser som Ungern hade, och Andreas Isaksson gjorde verkligen en rad riktigt bra räddningar.

2–1. Men Albanien leder faktiskt VM-kvalet efter 3–0 mot Malta, även om det är Danmark som har fått den bästa starten med ett kryss och en fet bortaseger mot Portugal. Det har snackats mycket om Portugal, men har alla glömt bort att Sverige tog sig till EM tack vare en dansk fyllskalle.

...men jag blir fortfarande kallsvettig när jag ser Petter Hansson, Daniel Majstorovic och Olof Mellberg tillsammans. En är bra, två fungerar – men tre på en gång ser ut som en katastrof på väg att inträffa.
Portugal kommer blåsande med tre man längst fram.
Men det går inte att drömma mardrömmar i en hel månad.

Å andra sidan har vi Gefle IF att tänka på. Från ett helvete till ett annat. På tisdag börjar det om. Örebro borta på Behrn Arena.

Mer läsning

Annons