Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Markström tror på den svenska modellen

Damlandslaget har bytt läger – från Åbo till Helsingfors.

Det är nu EM börjar på allvar.

– Vi går in i kvartsfinalen med ett härligt självförtroende, säger Sveriges målvaktstränare Anders Markström inför morgondagens möte med Norge.

Annons

Anders Markström började som målvaktstränare i F17-landslaget 2002.

Mellan 2005 och 2007 gick han över till damlandslaget, innan det blev ett års uppehåll.

I fjol var han tillbaka i damlandslaget och fick bland annat uppleva OS i Kina, där Sverige förlorade mot Tyskland i kvartsfinalen.

Nu är 49-årige Anders mitt inne i ännu ett stort mästerskap – EM i Finland.

– Det har gått riktigt bra så här långt och det är en skön stämning i hela truppen, säger Anders när Sporten når honom två dagar före kvartsfinalen mot Norge.

Via två segrar, 3–0 mot Ryssland och 2–0 mot Italien, och en oavgjord, 1–1 mot England, lyckades Sverige vinna sin grupp.

I tisdags lämnade damlandslaget Åbo och åkte till Helsingfors, där Sverige förhoppningsvis kommer att spela tre matcher innan det bär av hemåt igen. I en eventuell semifinal väntar vinnaren mellan Tyskland och Italien.

– Från och med nu är det vinna eller försvinna som gäller, vilket naturligtvis är extra motiverande. Hittills har vi skapat många målchanser och inte släppt till så mycket bakåt. Det känns som att alla i laget är införstådda med vad som väntar, vi vet att det är ett hårt jobb som krävs, säger Anders som för den som inte visste är pappa till Brynäs målvakt Jacob Markström.

– Det har känts lugnt och tryggt hela tiden. Hon har spelat ett antal stora turneringar vid det här laget och därmed samlat på sig viktig erfarenhet.

I sista matchen före EM förlorade Sverige mot just Norge med 1–0, något som förmodligen ger laget extra tändvätska och revanschlusta inför morgondagen.

Anders Markström har segerreceptet klart för sig:

– Vi ska se till att hålla oss kvar vid vår svenska modell, med ett stabilt försvarsspel och mod i anfallsspelet. Hela laget måste våga. Vi har en bra mix av spelare, som kan sätta avgörande mål samt göra grovjobbet.

– Lotta Schelin och Victoria Sandell Svensson är lika viktiga spelare som Charlotte Rohlin och Caroline Seger. Men från och med nu är det väldigt viktigt att de spelare som gör det tysta jobbet och inte får några rubriker växer ännu mer.

Anders Markströms främsta uppgift inför kvartsfinalen mot Norge är att se till att Hedvig Lindahl kommer så väl förberedd som möjligt.

– Jag ska läsa av motståndet och se om det är något som Hedvig behöver jobba extra med inför matchen, inlägg till exempel. Mycket av mitt arbete styr jag utifrån Hedvigs önskemål, vad hon vill träna på och så vidare, säger Anders Markström.

 

 

Mer läsning

Annons