Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Premiär för "Fotboll Light" i helgen

I helgen har "Fotboll Light" sitt första sammandrag.
Det är en organiserad form av spontanfotboll.
– Fotboll Light är en kravlös tillställning för spelare som inte har tid att spela seriespel, säger Ivan Måhlén, Gestriklands Fotbollförbund.

Annons

Många fotbollsföreningar tampas med problemet att många unga spelare ofta väljer att sluta väldigt tidigt. Ofta i början av tonåren för att de tycker att det är svårt att hinna med att kombinera både, fritid och fotboll.

Gestriklands fotbollförbund har tillsammans med gästrikeklubbarnas styrelser tagit fram ett alternativ för spelare som känner att de inte har tid att träna flera gånger i veckan på bestämda tider.

– Vi vill att spelare ska stanna i föreningarna och ha möjlighet till fotboll med lägre krav, säger Ivan Måhlén.

I Österfärnebo spelas det första sammandraget i fotboll light. Brynäs, Österfärnebo och Torsåker är lagen som anmält sig för att spela.

Grundtanken är att föreningarna ska kunna göra egna lightlag för spelare i klubben som av ett eller annat skäl slutat men ändå gärna skulle vilja spela spontant eller kravlöst.

För att få folk att stanna i föreningarna och vara aktiva är tanken att föreningarna själva driver dessa lag och bjuder in till sammandrag och spontana träningstillfällen. Vissa föreningar har även svårt att få ihop lag till seriespel men har fortfarande spelare som vill spela. Då är tanken att fotboll light ska kunna kalla till sammandrag i stället för att lägga ner lagen helt eller att spelarna ska sluta.

Spelformen är sjumanna och matcherna är poänglösa. Under sammandragen tillsätts en domare från ett vilande lag. Får ett av lagen inte ihop spelare så kan man låna av varandra. Matcherna är 2x15 minuter.

Mer läsning

Annons