Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så här slutade det för Hedblom

När Peter Hedblom slog in i ett buskage på sjunde hålet, tvingades plikta och fick sin första dubbelbogey under tävlingen, försvann spelet. Han gjorde sex slag över par på sista varvet av SAS Masters och föll som en sten genom resultatlistan. Till slut blev det en delad 61:a plats för Gävlegolfaren.

Annons

– Jag hade räddat par och haft några bra birdiechanser fram till dess. Men med dubbelbogey på sjuan och kort därefter bogey på nian fanns det inte mycket att kämpa om. Även om jag gärna ville med tanke på klacken från Gävle som försökte peppa mig, sa en uppgiven Peter efter tävlingen.

Peter gjorde sin klart sämsta insats under de fyra dagarna. Tidigare hade han hållit ihop spelet väl men inte fått i birdieputtarna. Nu spred han både utslag och inspel, missade fyra fairways och inte mindre än nio greener. Inte en enda birdie kunde han bokföra under dagen. Och avslutningen med utslaget till vänster, en alltför lång chip mot den upphöjda 18:e greenen och de fyra dagarnas första treputt bidrog inte heller till att höja de mungipor som han annars frikostigt brukar demonstrera.

Men Peter var ändå inte alltför nedslagen:

– Det är klart att jag hade velat lyckas lika bra här som förra året. Men golfen är så här. Det är bara att komma igen.

Närmast på Gävlegolfarens program i Europatouren är Gleneagles i Skottland, Crans Montana i Schweiz samt Köln. Tre stora tävlingar, framförallt den sista, där det gäller att samla viktiga rankingpoäng – och prispengar.

Peters kamrat i bollen, engelsmannen Peter Baker som redan 1993 vann Scandinavian Masters på Forsgården, var också illa ute ett tag men skärpte sig och tappade endast ett slag. Han landade totalt på samma resultat som Peter Hedblom hade före ronden, vilket räckte till 26:e plats.

Förhållandena under finaldagen var extremt svåra. Regnet öste ner och med hård vind som ytterligare belastning hade flertalet av spelarna svårt att hålla sig under par.

Peter Hansson, som ledde efter lördagen, gjorde dock en fin start och hade ryckt åt sig en fyraslagsledning efter tio hål. Det betydde två under par för dagen så långt. På det elfte tvingades han dock inkassera en dubbel, kom igen med birdie på det trettonde för att missa en kort parputt på 16:e och ytterligare en på 17:e.

I det läget hade hans spelkamrat, Pelle Edberg från Hook söder om Jönköping, knappat in till ett slags underläge och gett liv åt tätstriden. Men så slog denne utslaget i vatten på 17:e och fick nöja sig med att så småningom dela andraplatsen med engelsmannen Nick Dougherty, ett futtigt slag bakom Peter Hansson.

Daniel Chopra tappade sitt tidigare så imponerande spel, var ett tag fem över för dagen men kom i mål med en 73:a och blev tredje bäste svensk på åttonde plats.

Årets SAS Masters blev långt ifrån någon publiksuccé. Tvärtom. Man kan nästan prata om fiasko. Dåligt väder alla fyra dagarna, framförallt de två sista när det normalt brukar strömma till stora publikmängder, samt OS på TV är ett par av förklaringarna.

Sen betyder det förstås åtskilligt att tävlingen saknade många av de europeiska toppnamnen och inte heller hade några amerikanska stjärnor av lyskraft att visa upp. Det är också förvånande att tävlingsledningen – och på sitt sätt även Svenska Golfförbundet – inte försäkrar sig om att svenska toppnamn som Henrik Stenson, Fredrik Jacobson och Carl Pettersson ställer upp i det största svensk golf har att erbjuda sin normalt trogna hemmapublik.

Mer läsning

Annons