Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska SIF undvika ny mardrömssäsong

Sandvikens IF klarade kontraktet med ett nödrop.
Nu jobbar klubben hårt för att undvika en ny mardrömssäsong, bland annat med ny tränare och en rejäl ungdomssatsning.
På spelarsidan ser det dock tungt ut – nästan alla har utgående kontrakt.

Annons

Först i näst sista omgången säkrade SIF fortsatt spel i division 2 och alla inblandade kunde dra en djup suck av lättnad efter en säsong kantad av skador, tränaravhopp och dåliga resultat.

Ingen vill ha en upprepning av mardrömmen. Så här säger ordföranden Leif Larsson:

– Det vill vi definitivt inte ha. Vi ska sätta oss ner och analysera vad som har hänt och hur vi kan undvika något liknande i framtiden, säger han.

En sak man redan har kommit fram till är att det produceras alldeles för få talanger i Gästrikland. Därför ska SIF göra en egen, ordentlig ungdomssatsning. En grupp, där bland andra Krister Parling från styrelsen finns med, har bildats som ska scouta talanger, främst från närområdet men även utanför länet, och se till att rekrytera kompetenta ledare.

Spelarna kan vara så unga som 14 år och SIF vill kunna erbjuda fler träningar per vecka än de får i sina nuvarande klubbar.

– Vi måste försöka med någonting, vi kan inte fortsätta som vi har gjort. Att värva färdiga spelare är bara kostsamt och har inte heller varit särskilt lyckat, säger Krister Parling.

En akut uppgift för den nybildade gruppen är att få fram ledare som kan ta hand om den förlorade åldersgruppen med killar födda mellan 1996 och 1998.

– Vi har inga lag alls i de åldrarna, så det måste vi ändra på. Annars kan det drabba oss ordentligt.

Ungdomssatsningen är inte bara långsiktig. SIF hoppas att man redan till nästa säsong kan flytta upp färdigutvecklade spelare till A-truppen.

Vilket kanske blir nödvändigt, för det är inte många av de tongivande spelarna som i nuläget har kontrakt över 2010. Bland de som startade i senaste matchen är bara två – Zohair Tehini och Tobias Wanke – klara för en fortsättning.

– I det här läget hade vi kanske önskat att vi hade haft kontrakt med några fler. Det innebär att vi har ett stort arbete framför oss, men resultatet i helgen var i alla fall betydelsefullt, säger Jan Hellström, den i styrelsen som ansvarar för spelartruppen.

SIF kan inte räkna med Mathias Woxlin i fortsättningen och inte heller söndagens matchhjälte Antouman Jallow, som har kontrakt med Portland Timbers i USA nästa säsong, även om han har rätt att bryta det.

Tränarsidan ska också lösas.

Alltsedan John Wall lämnade över ansvaret till målvakten Peter Bergqvist har SIF-ledningen jobbat med en mer permanent lösning, exempelvis genom den annons som bemanningsföretaget Proffice bland annat låtit publicera på Arbetsförmedlingens webbsida. Samma annons har även funnits till beskådan på Svenska fotbolltränarföreningens hemsida.

– Vi har fått in ett antal ansökningar och har intervjuat tre, fyra tränare. Vi ska behandla det på ett styrelsemöte på tisdag i nästa vecka, berättar ordföranden Leif Larsson, som tror att en ny tränare kan presenteras innan oktober månads utgång.

Mer läsning

Annons