Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satsningen på damelit rann ut i sanden

/
  • Gefle IF damer tog sig upp till division två, med ett väldigt ungt lag.

Förra sommaren gick förbundet med Jonas Liw i spetsen ut med ett projekt.
Tanken var att göra Gävle till en elitsatsande stad för damfotbollen.
Men hur gick det egentligen med satsningen?

Annons

En av huvudidéerna var att lagen inte längre skulle konkurrera ut varandra, som när IFK Gävle tvingades att lägga ned sitt lag efter att de tappat för många spelare.

I stället skulle det bli ett samarbete för att nå framgångar i Gävle.

Sedan Sporten senast berättade om planerna har det dock varit tyst kring projektet.

IK Huge, som hängde kvar i ettan, är fortsatt det bästa laget i Gästrikland utan några större tecken på att ta sig uppåt mot Elitettan.

Så vad händer egentligen med elitsatsningen?

– Det rann ut lite i sanden med att skapa en förening där vi skulle samla flera klubbar. Men i stället jobbar vi för att få yngre tjejer att spela mer och längre och på så sätt nå framgångar längre fram, säger Jonas Liw

På flicksidan är också Gästrikland framgångsrik för närvarande. Sandvikens IF och Gefle IF är två klubbar som har riktigt bra tjejer.

Det som var stommen i GIF:s F17-lag vann Damtrean och spelar i division två nästa säsong och SIF gick så långt som till kvarstfinal i F16-SM.

– Det är väldigt bra, just att de vid den åldern får spela mot bättre och starkare tjejer och utvecklas så, säger Liw om GIF:s lag.

Liw menar att förbundet inte vill lägga för mycket på att försöka få tjejer att spela i en specifik klubb, då det kan leda till tappad spelglädje och motivation.

I stället satsar de på att utveckla tränare.

– Gästrikland har redan bra utbildade tränare, men vi jobbar hela tiden för att vidareutveckla det och göra så att tränare är bättre på att utveckla och värna om varje individ, säger han.

LÄS MER: Sandviken regerar i ungdomsfotbollen

LÄS MER: Gefle IF klara för division två

Mer läsning

Annons