Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skräckstart för Sverige i VM

/
  • Sveriges Lotta Schelin mot Nigerias Onome Ebi och Ngozi Ebere i gruppspelsmatchen mot Nigeria.

Svensk ledning mot Nigeria som efter en sen kvittering blev till oavgjort. VM-premiären slutade på precis samma sätt som 2007.
Då, i Kina, åkte Sverige ut i gruppspelet. Nu, i Kanada, ska det inte sluta så.
– Jag kan inte se att vi inte ser till att vända detta, säger Lotta Schelin.

Annons

För åtta år sedan gjorde Lotta Schelin sin första VM-match i karriären när Sverige mötte Nigeria i kinesiska Chengdu. Då tog Sverige ledningen genom Victoria Sandell Svensson, men fick bara med sig ett kryss efter att Nigeria kvitterat i 82:a minuten.

På söndagen i Winnipeg tog Sveirge ledningen med 2–0 genom Nilla Fischer och ett självmål, tappade det till 2–2 i inledningen av andra halvlek och tog ledningen igen med 3–2 genom inbytta Linda Sembrant. Men så betydde en nigeriansk kvittering i 87:e minuten 3–3 och ett nytt kryss.

– Det känns tråkigt samtidigt som vi tar med oss en poäng. Det är två matcher kvar, och det är ingen förlust heller. Men vi har fem minuter kvar och leder, så det hade varit gött med tre poäng, säger en besviken Lotta Schelin.

Efter slutsignalen på arenan i Winnipeg firade nigerianskorna som om de vunnit, medan Sverige med hängande huvuden samlades i mittcirkeln som om de förlorat.

– Så blir det ju. Alla var ju besvikna, det går inte att dölja. Men i slutändan handlar det om att plocka poängen och Nigeria fick inte tre poäng heller. Så får man se det efter första matchen, säger Schelin, som var besviken både över de tappade poängen och över det svenska spelet.

– Hade vi vunnit så hade man ju ändå varit nöjd och tagit det vidare. Men det är klart att förlora de två poängen plus att man känner att det offensivt, framförallt, inte fungerar är ju rätt trist. Framförallt när det har fungerat tidigare.

Schelin var långa stunder närmast osynlig på topp. Sverige hade svårt att hitta ordentliga uppspel genom mittfältet, och långbollarna som skickades mot anfallsparet Schelin och Jakobsson (senare Schelin och Schough) fastnade inte. Många svenska spelare klagade efter matchen på krampkänningar, och förbundskaptenen Pia Sundhage tvingades till tidiga byten som inte var planerade.

I nästa match väntar gruppfavoriten USA, som i sin öppningsmatch slog Australien med 3–1.

– Just nu känns det som väldigt mycket som måste bli bättre mot USA. Vi måste kunna behålla boll, ha ett fungerande passningsspel och vara mer kompakta i försvarsspelet, säger Nilla Fischer.

– Jag ska inte ta bort prestationen från Nigeria, de gör det bra på sitt sätt. Men jag tycker att vi spelar för långsamt och gör för enkla misstag.

Just VM-premiärer och Sverige är sällan en bra kombination. På nu sju försök har det bara blivit seger en enda gång. Men inte sällan har Sverige ändå lyckats ta sig långt i mästerskapen.

– Vi har varit här förut. Det var inte som att EM-premiären var något strålande heller (2–2 mot Danmark) och vi skrevs ju inte upp till skyarna efter den heller. Vi tar med oss att det kan vara lite knackigt i premiärer innan man kommer in i det, säger Schelin.

– Vi får samla krafter, och mentalt och fysiskt så ska vi nog vara redo för USA. Sedan får man inte glömma att USA är världens bästa lag så det kommer att bli tufft. Men vi kommer vara redo.

2013 i EM följde Sverige upp premiärkrysset med att slå Finland med 5–0.

– Det hade varit fint. Det är ett drömscenario om inte annat, 5-0 mot USA. Då är det bragd, säger Schelin.

Mer läsning

Annons