Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stort steg framåt för Strömbergsson

Markus Strömbergsson från Gävle har nått ännu en milstolpe i karriären – i morgon dömer han sin första VM-kvalmatch.
– Fantastiskt att han är där, det visar att FIFA har ögonen på honom, säger svenske domarbasen Bosse Karlsson.

Annons

I morgon klockan fem på eftermiddagen, åtta på kvällen lokal tid, springer Markus Strömbergsson in på Tofik Bakhramov Stadium i Baku. Hemmanationen Azerbajdzjan möter Wales i VM-kvalgrupp fyra, ingen stormatch direkt – båda lagen är en bra bit ifrån tätplatserna i tabellen – men för Strömbergsson är det ett stort steg i en domarkarriär som redan har hunnit långt.

Strömbergsson är med sina 33 år den yngste av Sveriges sju FIFA-domare, och just åldern kan ha påverkat när det internationella förbundet gav honom chansen nu.

– Kandidaterna till VM 2010 är redan utsedda och de är i Sydafrika den här veckan. Så nu tittar FIFA på VM 2014 (Brasilien) och funderar på vilka domare som är färdiga om fem år. Många av de som är aktuella för Sydafrika har ju dessutom blivit för gamla då, säger Bosse Karlsson.

Strömbergsson blev inför säsongen en av sex allsvenska proffsdomare. Vid årsskiftet blev han dessutom uppflyttad av FIFA från kategori tre till två (läs mer om detta i faktarutan) vilket var en förutsättning för att få döma en VM-kvalmatch.

Bosse Karlsson har länge trott på Strömbergsson och är inte förvånad över framgången.

– Han har en kompetens i sitt ledarskap på planen. De gillar Markus i Sverige, han kan prata med spelarna på ett bra sätt, kan erkänna fel och är engagerad i matcherna.

– Jag tror att det kommer att gå jättebra för honom, jag litar på Markus, det har jag alltid gjort. Jag har hela tiden sett något hos honom, att han kommer det att bli något stort av, säger Karlsson.

– Det är det här med att kulturerna är olika när två länder ska mötas. Och azerbajdzjansk fotboll vet vi ju inte så mycket om. Reglerna är desamma, men uppträdandet kan vara olika, annan attityd, mer filmningar och liknande.

– Det gäller att läsa av sånt här direkt och leda matchen dit han vill ha den.

Bosse Karlsson är också inne på att Strömbergsson måste vara förberedd om det inte går som han hoppats.

– Det är inte roligt för en domare att avsluta med tre utvisningar och efteråt fundera på om det hade blivit bättre om man gjort annorlunda. Men man måste igenom sånt också, det gäller för alla de bästa domarna.

– Det är hård konkurrens. Sverige är inte garanterad någon domare alls och vi får max en. Martin Hansson är 43 år då, så han är aktuell, liksom Jonas Eriksson, Stefan Johannesson och Markus. Det kan hända så oerhört mycket på fem år, men visst är han en kandidat.

En förutsättning är att Strömbergsson tar ytterligare ett kliv upp på FIFA:s kategoriskala för domare, och en bra insats i VM-kvaldebuten är förstås ytterligare ett steg på den vägen.

FOTNOT. Strömbergsson har idel landsmän med sig i Baku. Stefan Wittberg och Peter Martinsson är linjemän, fjärdedomare är Martin Ingvarsson. Ytterligare en svensk är huvuddomare i helgens VM-kvalomgång, det är Jonas Eriksson som dömer Litauen–Rumänien.

Mer läsning

Annons