Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sundhage vill se aktivare försvar

Agera i stället för reagera.
Det är Pia Sundhages order till den svenska backlinjen inför dagens EM-kvalmatch mot Danmark.

Annons

Med två relativt lätta kvalmatcher, mot Moldavien respektive Polen, avklarade blir Danmark det första stora provet sedan VM-misslyckandet i somras. Det är nu läxan från VM måste vara avklarad, konstaterar Pia Sundhage.

Spelsystemet 4–3–3, som lanserades efter VM, blir kvar.

Den svenska förbundskaptenen har dock några punkter hon tryckt lite extra på när det gäller försvarsspelet i dagens EM-kvalmatch på Gamla Ullevi. Det gäller inte minst mittbackarna.

– Det handlar om avståndet vid de långa uppspelen. Vi har släppt in både mål och släpp till målchanser på att vi reagerar i stället för agerar, säger Sundhage.

– De sätter väldigt ofta linjen rätt, men reagerar i stället för agerar.

En stor del av förklaringen till att kommunikationen ibland brustit är dock rätt enkel. Skadebekymmer har gjort att kontinuiteten vid sidan av givna mittbacken Nilla Fischer blivit lidande. Även på ytterbacksplatserna har skador och formproblem lett till en hel del omstuvningar.

– Det handlar om samspel. Men så är livet. Det blir skador. Det är bara att göra det bästa utav det, säger Sundhage.

– Det viktigaste är att den som satt på bänken förra matchen, att hon har spelat matchen på bänken. Det är hela vår grej. Vad har vi sagt? Vad är det vi lyfter fram? Så att även om man inte spelat matchen, så har man ändå varit med.

http://tt.se/media/image/91C36BD45A524B7B82570C55D48F7796

Pia Sundhage.

Bjorn Larsson Rosvall

Mer läsning

Annons