Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svensken möter Ryssen, Greken och Spanjoren

Tre lokala supportrar – med förflutet i Grekland, Spanien respektive Ryssland. Sveriges gruppmotståndare i EM kräver sina analytiker. Sporten samlade ihop en representant för varje land och tryckte sedan på startknappen för ett till slut två timmar långt uppsnack inför mästerskapet i alpländerna.

Annons

Spanjoren, Greken och Ryssen. Huvudkombattanterna.
Och så den objektive svensken. Bollplanket.
På tisdag går Sverige, Grekland, Spanien och Ryssland in i fotbolls-EM.
Temperaturen stiger och i veckan träffade "vi" våra huvudkonkurrenter på restaurang Greken.
Greken: Vasilios Chatzoudis, 60-årig krögare som jobbar på restaurang Greken.
Spanjoren: José Andrés Padrón Montero, 47-årig krögare från Sandviken.
Ryssen: Victor Silverstone, 34-årig musiker från Gävle.Det visar sig snabbt att Vasilios är lika blågul som blåvit.
– Jag har bott här i 40 år och är mer svensk än grek. Det spelar ingen roll vilket lag som vinner, när Sverige och Grekland möts. Jag är inte så fanatisk. Jag kom hit som politisk flykting, efter att Grekland blev diktatur på 60-talet. Sverige har jag minst lika mycket känslor för. Jag hoppas verkligen att Grekland och Sverige går vidare, säger Vasilios.
José hoppar nästan upp i taket i takt med Vasilios utläggning:
– Vad säger du?! Jag har bott i Sverige i 24 år, men det är självklart att jag hejar på Spanien när de möter Sverige!
I väntan på Victor, som anländer till restaurangen en halvtimme senare, gör vi en första analys av grupp D.
G (Greken): – I vår grupp är Spanien det bästa laget, utan tvekan är det så. De har de bästa spelarna, men landslaget är ändå ett stort frågetecken. Spanien klarar inte av det på nåt sätt. I EM kommer allt att hänga på första matchen. Får de 1–0 tidigt kan de vinna med 5–0 mot Ryssland.
S (Spanjoren): – Det är ett mysterium. Jag vet inte vad som krävs för att Spanien ska lyckas i de stora mästerskapen. Inför EM i år har en stor kampanj pågått i tidningar och tv i Spanien. Man vill få bort den psykologiska spärren. Kampanjen handlar om en viss slogan; "PODEMOS!" - "VI KAN!" På grund av att Spanien inte klarar av att gå förbi kvartsfinalen har denna slogan arbetats fram. Nu hoppas man att den ska hjälpa Spanien.
G: – Spanien har ett så pass bra lag för att kunna gå hela vägen. Men det gäller att få allt att stämma.
S: – Det finns inget annat lag som har ett bättre mittfält än Spanien. Vi har Iniesta, Xavi och Fabregas. Vi har ett otroligt bra mittfält, men vi saknar vinnarskallar. I de stora mästerskapen har vi inga vinnarskallar.
G: – Det finns många lag som kan gå hela vägen. Frankrike, Holland, Italien...Greken höjer också ett varningens finger för Ryssland.
G: – Ja, vem säger att ryssarna inte kan vinna?
S: – Kan Grekland gå hela vägen, kan vem som helst vinna.
G: – Grekland har vunnit en gång...
S: – Ni spelar bra!
G: – Otto Rehhagel (förbundskaptenen) såg till att Grekland spelade taktiskt för första gången i Portugal 2004.
S: – Ja, Grekland var som en sardinburk. Ni var omöjliga att komma igenom. Otto Rehhagel är en otroligt bra förbundskapten, men det blir inte EM-guld två gånger i rad. Det blir det inte.
G: – Jag säger så här, José: Det är svårare att vinna EM än VM. Ska jag säga varför? Jo, det finns fler blåbär i ett världsmästerskap.
S: – Men de där blåbären kan ofta sätta sig i halsen. Som Costa Rica...När Victor (ryssen) dyker upp, ställer svensken en fråga rakt ut i luften: Kan Ryssland vinna fotbolls-EM?
S: – Om de häller vodka i vattenflaskorna! Haha, nej, jag bara skojade...
R (Ryssen): – Nej, men det är ju sant. Fast har ni tänkt på en sak? Ryssland vinner allt nuförtiden. Eurovisionsschlagerfestivalen... Hockey-VM... Varför kan det inte få vara fotbollens tur nu? Jag skulle inte bli ett dugg överraskad.
G: – Ryssland kan bli EM-slutspelets stora överraskning. De har en holländsk förbundskapten som för stor respekt med sig. Och vi ska komma ihåg att Guus Hiddink inte är klar med Ryssland än.
S: – Som sagt, om de häller vodka i vattenflaskorna... Jag räknar med alla lag. Kan Grekland, så...
S: – Ryssland har snabba och tekniska spelare. Zenit St. Petersburg vann ju Uefacupen och det är ett otroligt bra lag.
R: – Ryssland är ett spontant lag. Det kan gå ganska bra, men det kan också gå ganska dåligt.
R: – Det finns en sådan vinnarmentalitet i Ryssland just nu. Putin (Vladimir, Rysslands premiärminister) har sett till att Ryssland fått sin stolthet tillbaka. Vi vill vinna och nu vinner vi allt. Vi får till och med arrangera vinter-OS (2014).
G: – Putin är en bra diplomat, han balanserar allt så snyggt.Fotbollslandslaget då? Vad finns det för kvalitéer i truppen? Spanjoren är snabb med att belysa två ryska avbräck:
S: – Andrej Arshavin är avstängd de första två matcherna och nyligen blev Pavel Pogrebnjak skadad.
R: – Ryssland är ett samspelt och psykiskt stabilt lag med många individualister. Ibland kan det vara negativt.
G: – Men nu har Ryssland börjat spela som ett lag. Guus Hiddink har förmågan att göra ett lag av egoister.
Snacket om Ryssland rullar runt och med alla kopplingar blir det mer och mer tydligt att Hiddinks gäng måste tas på fullt allvar i EM.
Sverige då?
S: – Disciplin. Sverige är ett disciplinerat lag.
G: – Dagens fotboll...
R: – Jag är rysk medborgare, men jag hejar lika mycket på Sverige. Det spelar ingen roll vilket lag som vinner när de möts. Jag tror att Sverige har goda chanser att gå vidare från gruppen.Zlatan Ibrahimovic, Inters hjälte, har inte gjort mål i det svenska landslaget sedan oktober 2005. Är det dags nu? Ska han äntligen få hjältestatus även i blågult? Spanjoren och greken levererar några intressanta tankegångar.
G: – Vi (Sverige) snackar om att vi saknar hjältar. Istället för att känna tillfredsställelse över det Zlatan gör, ska det kritiseras.
S: – Zlatan är inte den typen av spelare som bryr sig om media. Här hemma blir han kritiserad, i Italien är han hur stor som helst. Zlatan måste få spela som han vill. Om han är på spelhumör hela vägen i EM kan Sverige gå hur långt som helst.
Greken och spanjoren vet vad Henrik Larssons medverkan betyder för Sverige.
G: – En viktig psykologisk spruta.
S: – Henke för Sverige är vad Raúl skulle ha varit för Spanien. Erfarenhet är så viktigt. Jag gillar inte Luis Aragonés. Han gjorde helt fel som inte tog med Raúl till EM-truppen.Här någonstans är vi tillbaka där vi började. Gåtan Spanien, med andra ord. Den objektive svensken (hur det nu är med den saken går väl att diskutera...) rundar av med att försöka göra José glad: Spanien kommer att övervinna sin mörka mästerskapshistoria och spela hem EM-guldet. Vad säger spanjoren, greken och ryssen om det?
S: – Då skulle jag bli den lyckligaste människan i Sandviken! Men jag tror inte på det.
G: – Aragonés har uttalat sig oförskämt om gruppen. Han har sagt att lagen i Spaniens grupp är så dåliga, att det inte kommer att bli någon bra matchträning för Spanien. Det uttalandet kommer Aragonés att få äta upp.
R: – Jag tror definitivt att Spanien går vidare från gruppen. Men sedan tror jag att Portugal eller Holland vinner.
Vi går ut i solen. Och börjar så smått drömma om EM-guld.

Mer läsning

Annons