Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige närmare VM efter oavgjort

/
  • Sveriges Adam Johansson and Portugals Cristiano Ronaldo  i kamp om bollen i i VM-kvalmatchen i Porto på lördagskvällen..

Sverige spelade 0-0 i den viktiga VM-kvalmatchen borta mot Portugal på lördagskvällen. I slutet var Portugal nära ett segermål men Sverige lyckades hålla undan.

Annons

Svenskarna var hårt pressade under större delen av matchen men lyckades tack vare en heroisk insats och lite tur klara en poäng.
Storstjärnan Cristiano Ronaldo hade matchens bästa chans i slutskedet men nickade högt över från nära håll.

Förbundskapten Lars Lagerbäck tittade varken på klubbadress eller antal spelade landskamper när han presenterade startelvan för spelarna.
Adam Johansson, vänsterback; Rasmus Elm, höger yttermittfältare; Anders Svensson, central mittfältare;
Henrik Larsson, anfallare.
Fyra allsvenska spelare bland de elva, varav två (Johansson och Elm) debuterade i blågult så sent som i januari.
Dessutom:
Daniel Majstorovic i stället för Petter Hansson.
Skrällelvan fick det hett om öronen – men nådde målet: att inte förlora VM-kvalets svåraste bortamatch.Pepe, den defensive mittfältaren sköt och sköt, Bosingwa och Duda kom gång på gång i överlappningar längs kanterna, Cristiano Ronaldo rörde sig som en elvisp i maxläge här och där och överallt, Simao och Danny var ständiga faror.
Minsta lilla misstag, som en missad passning eller en tappad boll på mittplanen och portugiserna kom i svärmar.
Och det gjorde de, gång på gång.
Efter en hygglig svensk start väntade – med undantag för några kontringar – spel mot ett mål på Dragao-stadion.
Och det var inte Eduardo som stod i det målet.
Men där de skulle vara, där fanns de, färskingar som Johansson och Elm eller veteraner som Daniel Majstorovic, Olof Mellberg eller Mikael Nilsson, i positioner att kasta fram ett ben, blockera, stöta undan, nicka bort eller, som Mellberg, sätta in en glidtackling av Glenn Hysén-snitt på Ronaldo när han var på vippen att driva fram ett friläge mot Andreas Isaksson.
Mellberg var suverän. Majstorovic enorm. Laginsatsen så nära den perfekta det går att komma.När Portugals individualister spelade upp registret glänste det svenska kollektivet, i synnerhet dess bakre regioner.
Av få svenska möjligheter, var en och annan nära att få de närmare 3 000 nedresta supportrarna att gå i spinn av glädje.
Frågan är hur det sett ut om Samuel Holmén fått använda sin bästa fot när bollen redan efter sex minuter damp ned framför honom efter ett långt inkast av Rasmus Elm.
Men Holmén, i tidsnöd, hade inget val, fick dra till med högern och skottet smet utanför.
Elm – hur bra ska han bli? – låg bakom den riktigt heta chansen i första halvlek med en hårt inåtskruvad frispark som Daniel Majstorovic nickade över.
Men närmast var Elmander som sköt Eduardo i bröstet på Elms inlägg.
Med dryga timman spelad – och den svenska försvarsmuren fortfarande kompakt – kastade Carlos Queiroz in Deco och Hugo Almeida.
Deco sköt vilt, liksom Ronaldo.
Sverige har fortfarande inte förlorat en kvalmatch i Portugal. Sviten är uppe i fem matcher – tre segrar och två oavgjorda.
Viktigare: Sverige förlorade inte. Nu blir det mötena med Danmark som avgör om landslaget ska ta sig till slutspelet i Sydafrika nästa år.

Mer läsning

Annons