Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tidigare stjärnmålvakt: "Myggproblem? – ja, om VM gick på Solliden kanske"

/

Fotbollslandslagets läkare Yelverton Tegner oroas över att de kanadensiska myggorna kan störa Sverige inför måndagens VM-premiär mot Nigeria.
– Det vore väl värre om de skulle spela matcherna på Solliden, säger Ulrika Olsson, tidigare landslagsmålvakt och boende i Österfärnebo, med ett skratt.

Annons

Hon vet. Hon kan jämföra myggplågor med att ladda upp inför mästerskap som VM, OS och EM. Hon som hette Karlsson som ogift, spelade 45 landskamper och efter storspelet i EM 1997 fick Diamantbollen som Sveriges främsta kvinnliga fotbollsspelare.

Men vi börjar med det här mygghotet under dam-VM i Kanada.

Kanadensisk media har rapporterat om myggproblemen i Winnipeg där Sverige ska spela i inledningen, och en hotande "adult mosquito wave"

– Vi lägger alla resurser på detta. Vår personal ­arbetar 16 timmar per dygn, våra fyra helikoptrar flyger och vi är tacksamma att prognosen för den kommande veckan inte säger något om mer regn, sa Ken Nawolsky, om är talesperson för Insect Control Branch i Winnipeg, till CBS News.

Låter lite som Österfärnebo?

– Ja, men här har vi det helt okej i år tycker jag, säger Ulrika Olsson. Nu går det att vara ute.

– Visst kan det väl vara besvärligt med mygg, men jag tror faktiskt inte det är någon större fara under VM. Nädu!

Anledningen är väl rätt självklar:

– Alla matcherna spelas ju på konstgräs. Jag har oerhört svårt att se att myggorna skulle bli ett problem – då är det väl värre med att det är så tufft motstånd.

Du har koll?

– Nej, inte på motståndarlagen. Jag följer damallsvenskan och landslaget, men är inte alls inläst på de andra lagen. Men vet att det stor skillnad på nivån från när jag spelade. Då gick vi ofta enkelt vidare från gruppspelet.

– Nu tror jag det är så att om Sverige går vidare från gruppen, då har man plötsligt en jättechans. Då blir det utslagsmatcher, och allt att vinna. Då kan det lossna, för Sverige har ett intressant lag.

Har du nån kontakt med dagens elitfotboll förresten?

– Nej, den biten har jag släppt. Nu är det jobb och familj som tar sitt. Men det är ju stor skillnad från när jag höll på, nu kan man ju nästan leva på att vara fotbollsspelare även som kvinna.

Det gjorde Ulrika Olsson också – i alla fall ett år. Hon provade även proffsspel i USA i San Diego Spirit and Carolina Courage under en säsong.

– Det ångrar jag verkligen inte. Även om jag hade ryggproblem i slutet av karriären och jag inte spelade så mycket så var det där något speciellt.

– Min enda koppling till dagens landslag är väl Pia Sundhage. Jag gjorde mitt första OS 1996 när hon gjorde sitt sista mästerskap i Atlanta. Och att jag håller tummarna!

Mer läsning

Annons