Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tränade både GIF och VSK samma säsong - nu fyller "Liston" 75 år: "Jag undrar hur jag orkade..."

Han tränade Gefle IF både 1972-74 och 1987-88. Nu fyller Lennart "Liston" Söderberg 75 år.

Annons

Han tar emot hemma på Lidmansvägen i Västerås i en VSK-grön tröja över den breda bringan. Som så många fotbolls- och hockeyforwards studsat mot.

Curt-Lennart Söderberg, ”Liston” med idrotts-Sverige, passerar 75-årsstrecket 7 juli och gör det med en fräsch vigör. Även verbalt.

Lennart

Vi pratade om tröjan och färgen men snabbt gled över till en annan tröja. A-landslagströjan.

– Det finaste som en svensk fotbollsspelare kan få kränga på sig. Vilken stolthet man känner, säger Liston.

Han vet. Fick göra det en gång. Sommaren 1965. Motståndare inte vilket gäng som helst. Världsmästarna Brasilien på Råsunda. Med Pelé. Stryk med 1–2. Debutanten från AIK Söderberg fick toppbetyg.

– Jag var bäst det här året. Borde fått flera chanser. Inte minst i det omtalade VM-kvalet hösten -65 mot dåvarande Västtyskland.

– Djurgårds-Janne Karlsson stod i vägen för mig. Det säger jag till honom när vi träffas. Jag var bättre.

Men det blev inga fler A-kamper. Däremot hela 13 gånger i A-landslagstruppen. Som reserv.Sverige föll på Råsunda inför 55 000 och missade VM i England.

Tio år efter det här landade Lennart Söderberg i Västerås. Med 94 allsvenska matcher för AIK i ryggen och ett mål. Mot Gais (6–1). En backmålskytt mycket ovanligt på den tiden.

– Vi hade då ”Garvis” Carlsson (OS-guldmedaljör 1948) som tränare. Han förbjöd oss gå över mittlinjen. Men jag var attackvillig och snabb, gjorde 11,3 på 100 meter, kastade långa inkast, 96 meter med liten boll, så jag drog iväg ibland. Och fick skäll förstås.

1975 hämtades han till VSK som tränare. Grönvitt fick dela honom med Gefle IF. Den här säsongen blev Liston unik. Tränade två elitlag samma säsong, GIF i tvåan och VSK i trean.

– Vet ännu inte i dag hur jag orkade. Men klarade GIF kvar i tvåan och tog upp VSK i samma serie. På presskonferensen inför seriestarten lovade Liston serieseger för VSK med tio poäng. Det blev nio. Kung Liston hade talat.

Sedan startade hans lyckligaste tränartid. Tog VSK rakt igenom tvåan och upp i allsvenskan 1978.

Han kom, sågs men segrade inte. Han åkte ur allsvenskan med sitt stronga gäng trots att de exempelvis besegrade svenska mästarna Östers IF med 1–0.

– Förlusten hemma mot Åtvid på Vallen (0–4) var det värsta jag varit med om. Tog upp VSK i allsvenskan en gång till 1996. Lika illa då.

Sommaren tillbringas i året runt-huset i Björsjö, Avesta.

Fakta/Mer om Liston

Född i Torpshammar, mitt i Sverige, familjen flyttade till Solna och då blev det AIK.

Också 110 allsvenska hockeymatcher, 17 mål.

Inledde tränarbanan 1967 i Ljusdals IF, slutade i VSK 2004. Han har också varit verksam i Danmark, Norge och på Cypern

Listons finaste minne: 1) När han var lagkapten för det första juniorlandslaget i fotboll som 1959 besegrade Finland med 3–0. Han har också spelat 3 B, 5 U och en J-kamp. Även en J-kamp i ishockey.2) Kung i ungdomsturneringen S:t Erikscupen i Stockholm. Skrämde motståndarna. Då hade han inte fått smeknamnet Liston som Aftonbladets sportchef Nic Åslund förärade honom. ”Han tyckte jag liknade Sonny Liston, världsmästare i tungvikt”. Idoler: Sune Andersson i fotboll och Tumba i ishockey. EM-fotbollen gillar han inte. ”Erik Hamrén hade jag som bollpojke i Ljusdal.”

Mer läsning

Annons