Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad är det som händer, Valbo?

För fem säsonger sedan gick fyra lag från Valbo FF upp en division – den här säsongen kan sluta med nedflyttning för samma lag.
Anledning: Spelarflykten från klubben.

Annons

Det har sannerligen inte varit Valbo FF:s säsong hittills – visserligen återstår det en halv säsong. Men läget för klubbens fyra seniorlag är inte som det bör vara.

Ett av dem har utgått från seriespelet på grund av den spelarbrist som hägrar i damtruppen, deras andralag i division 3 valde att inte delta i serien då spelartorkan i laget blev för kraftig.

De tre återstående lagen är dessa och tabelläget talar sitt tydliga språk.

Klubbens ordförande Ari Karttunen är inte speciellt förvånad över att lagen är placerade så pass dåligt i serien. Det hade man förutspått redan på förhand, säger han.

– Vi anade redan innan säsongen att det skulle bli tufft för lagen i deras serier då de tappat många spelare, det är till och med 96:or med i damtruppen så det är ju ett väldigt ungt lag vi har att göra med där, förklarar Ari.

Vad beror den här spelarflykten på, tror du?

– Det är ju väldigt svårt att säga, men det är sådant som händer i klubbar under vissa perioder, säger Ari.

Inför säsongen slutade bland annat tränaren Per-Arne ”Ata” Persson i damlaget – han valde att gå självmant för att sedan börja träna Strömbros division 3-lag. En ny tränare kom in i laget – men slutade lika snabbt och plötsligt stod klubben där utan tränare.

Enligt en källa, som väljer att vara anonym, som Sporten varit i kontakt med var tränarproblemet den främsta anledningen till att Valbos damer tappade så många spelare.

– Ata var väldigt omtyckt och när vi fick en ny tränare som sedan slutade rätt omgående kände vi att ett klubbyte kanske var lägligt, säger personen.

Ett knippe spelare gick till Strömsbro och Valbo, som hade räknat med dessa under säsongen, stod där utan tränare och en trupp som var väldigt svag.

Ari Karttunen väljer att lyfta fram klubbens positiva handlingar i just den händelsen.

– Jag tycker det var väldigt positivt att vi lät dessa spelare gå helt utan motstånd, vi lät dem gå. Vill man inte spela för Valbo ska man inte behöva göra det, det är ens egna val, säger han.

Den anonyma källans åsikt är en helt annan.

– Det började med att vi provtränade i Strömsbro, när ordföranden i Valbo (Ari Karttunen) fick reda på det fick vi en rejäl utskällning och skulle inte på några som helst villkor få lämna klubben. Men vi drog in föräldrarna i det hela och till slut fick vi lämna klubben, men det satt långt inne.

Fanns det andra faktorer, än den att er tränare bytte, som spelade in när du bestämde dig för att byta klubb?

– Det var rent allmänt ganska struligt i klubben under den perioden då vi inte hade någon tränare, det var fotboll jag ville spela och då var det lika bra att byta klubb.

Ari Karttunen säger å andra sidan att klubben skött alla spelarförluster på ett bra sätt – sammanslagningen med IK Sätra blev ett faktum och tränare blev Leif Hollsten, i IK Sätra under fjolårssäsongen. Resultatet av lösningen har kanske inte blivit som man tänkt sig men Karttunen är inte kluven för framtiden.

– Är man inte tillräckligt bra för den division man spelar i är det så, det finns inte mycket att göra åt.

Kommer ni att göra några förändringar i lagledningarna eller organisationen i klubben?

– Det finns ingen anledning till det, vi har distriktets bästa organisation och tränare växer inte på träd. Så det är inte aktuellt.

Spelartappet på herrsidan har också varit kollosal – tränaren i herrlaget, Kent Wedin, menar också att tabelläget är en effekt av den tunna trupp man har samt att man tappat en del rutinerade spelare i laget.

– Vi har tappat många viktiga kuggar som bland annat Stefan Forsberg (ville varva ner i Hagaström) och Max Matta (gick till Sjötull), de vi har som kan lyfta laget rejält är bröderna Nilsson (Jonny, Roger och Magnus Schiller). Det kanske inte är tillräckligt.

Magnus Schiller jämför laget med det som gick upp i division 3 säsongen 2005 – och det lag som näst intill höll på att kvalificera sig till division 2 säsongen 2007.

– Då var det ett lag som hade en känsla för föreningen och verkligen brann för klubbens framgångar, efter kvalsäsongen (2007) försvann tränarduon och en hel del spelare som var nyttiga för oss. Efter det har vi aldrig riktigt lyckats fått den här klubbkänslan som vi en gång hade, säger Schiller.

Hur ska ni lyckas vända det här?

– Det är givetvis en riktigt tuff uppgift, vi jagar ju en ny målvakt först och främst. Sen gäller det att vi börjar få in lite självförtroende i truppen och flyt i matcherna, för vi har haft en hel del otur i matcherna, säger Schiller.

En tuff sensommar och höst väntar alltså för Valbo FF – i värsta fall kan det sluta med nedflyttning för klubbens tre seniorlag. Men Schiller, han är inte speciellt orolig över de konsekvenser som kan komma därefter.

– VFF är en så pass stor klubb och vi skulle i så fall kunna ta oss upp ur en sådan kris utan problem.

Mer läsning

Annons