Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varningen som fick Svanberg att tänka om

Först tänkte han köra vidare – men nu har SIF-backen Alexander Svanberg tänkt om och ger upp den här säsongen.

– Jag har tagit beslutet själv, det känns bra faktiskt, säger 23-åringen.

Annons

Svanberg har drabbats av många hjärnskakningar under karriären och åkte på en ny i en match mot Vallentuna den 9 augusti.

En läkare på sjukhuset i Gävle såg inga hinder för att SIF-spelaren fortsatte karriären och därför siktade Svanberg mot snabb comeback och joggade lätt mindre än två veckor efteråt.

När Sporten skrev om hans återupptagna träning uttalade sig Sven-Anders Sölveborn, expert på hjärnskakningar, i kraftigt varnande ordalag om följderna. Enligt Sölveborn riskerade Svanberg framtida men om han fortsatte med fotbollen och påpekade att till och med dödsfall inträffar bland de som åker på en ny smäll inom en månad från den första.

– Det var lite chockerande att läsa, jag trodde inte riktigt att det var så allvarligt. Jag fick nog en liten tankeställare, berättar Svanberg.

Han avbröt sitt comebackförsök, sjukskrev sig från jobbet igen – och bestämde sig för att åtminstone inte spela några fler matcher den här säsongen.

– Jag har bara pratat med styrelsen om det här än. Beslutet har jag tagit själv, det känns bra faktiskt. Även om det är lite tråkigt i den situation som laget är i, säger Svanberg.

En månad efter hjärnskakningen har han fortfarande ont i huvudet och känner sig matt. I dag ska han träffa en ny läkare, Mats Liljedahl, som i flera år hjälpt Brynäs elitserielag.

– Han hade hand om Henrik Rehnberg också (brynäsare som fick sluta efter för många hjärnskakningar) och kan hjälpa till med vilka man ska ringa till.

– Jag vill gärna till en specialist. Även klubben jobbar med det dagligen.

Några fler matcher blir det hursomhelst inte. Men Svanberg hoppas i alla fall att han ska få komma igång och träna så smått innan vintern är här.

– Vi får se om jag får köra igång. Jag vill gärna det, jag blir lite rastlös av att vara hemma.

– Ja, det gör jag nog. Jag tänkte hälsa på under träningen i dag också och försöka stötta lite.

Tränaren Peter Bergqvist beklagar avbräcket, men säger samtidigt att ibland måste fotbollen få stå åt sidan.

SIF har flera spelare på skadelistan, däribland Alexanders bror David Svanberg, men väntas samtidigt få tillbaka Filip Johannesson som tillfrisknat från sin sjukdom.

– Det är mycket det som det handlar om, att vi får kontinuitet och en frisk trupp. De veckor vi har haft det har det oftast gått bra i helgmatchen, säger Bergqvist, som förutom de skadade inte heller kan vara säker på att få tillgång till mittbacken Olof Mård eftersom Gefle IF spelar samtidigt med SIF på söndag.

SIF ligger näst sist i division 2 norra Svealand, två poäng från kvalplatsen och ytterligare två från säker mark.

 

Mer läsning

Annons