Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vilka ska vi hålla på i VM? Danmark?

Sydafrika ligger inte längre i en annan världsdel.
Sydafrika ligger på en annan planet.
Sverige var så pressat att Ödesmatchen dök upp redan halvvägs i VM-kvalet.
0–1 på Råsunda mot Danmark.
Det var bara att hala ned alla nationaldagsflaggor på halv stång, och glömma VM.

Annons

I EM-kvalet för två år sedan var det Christian Poulsens knytnäve och den fete danske fyllbulten som på Parken sänkte Danmark.
Praktfullare självmål får man leta efter.
Tills i går. Nu bjöd Sverige igen. Och det rejält. En, två, tre, fyra fläskiga missar – och det är bara att skicka Danmark vidare i VM-kvalet med ett lycka till.
Det är Danmark, som slagit Portugal och Sverige, borta som nu är på väg mot VM.
Sverige får titta på.
Vilka ska vi hålla på om ett år?
Danmark?


det ha varit så annorlunda. Domaren Michael Riley blåste en sån där straff från ingenstans i en fotbollsvärld full av tröjdragningar och fasthållningar vid hörnor och frisparkar.
Tack för den!
Tack för ingenting, Kim Källström!
Källström slog en illa maskerad vänster som Thomas Sörensen egentligen inte behövde göra mer än att hålla sig vaken för att ta.
1–0 där, tja – ja, ni vet.
Istället skickade straffmissen en paralyserande signal genom ett Sverige som ändå hade startat rätt bra.
Straffmissar är straffmissar. Staffan Tapper är Staffan Tapper från den där olyckliga matchen mot Polen i VM 1974 – även om jag har för mig att målvakten Jan Tomaszewski gjorde en strålande räddning.


blev Sverige när mardrömsmiss nr 2 kom i 23:e minuten. Martin Jörgenssons inlägg var en bortkastad dansk spark som genom Mikael Nilssons rundpall blev öppet mål för Thomas Kahlenberg.
0–1 där, tja – då började knätofsarna från nationaldagsfirandet kännas som en snara.
Efter fem fullständigt vanvettigt lyckade kvalinsatser så är nu Lagerbäcks landslag på väg in i väggen. Sex poäng på fem matcher är en inledning som smärtar – och ännu mer gör avsaknaden av mål.
Två (2) mål på fem matcher räcker inte ens till en visumansökan till Sydafrika. Det går att slå knut på sig och försöka få fram hur Sverige ska bli två, och en så bra tvåa, att man får kvala en gång till.


och fyra kom just från svenska forwards.
Först var det Zlatan som nickade ned bollen till Henke som bredsidade en volley över – och i slutminuterna damp bollen ned hos Zlatan som satte vänstern till – utanför.
När det hände vägde plötsligt de 25 mål, kanonskott, nickar, klackar och styrningar, lätt som Zlatan vann den italienska ligans skyttetitel med.
Zlatan kom till matchen som en av världens främsta forwards, och hade behövt en fullträff på den nivån. Nu blev han ofta utträngd ur straffområdet, och hamnade i omständliga situationer som planade ut i ingenting.
Zlatan var en besvikelse, men han tilldrog sig åtminstone det danska försvarets absoluta uppmärksamhet och öppnade därmed möjligheter för andra svenskar.
Men tiden hade hunnit ikapp Lagerbäcks landslag. Högerbacken Mikael Nilsson vågade inte gå framåt, Christian Wilhelmsson hade en ökenvandring på sin vänsterkant och när Christian Poulsen storspelade och matchvinnaren Thomas Kahlenberg verkade vara överallt raderades Källström och Daniel Andersson ut tämligen totalt.

större än de svenska var TV6, som just när Kim Källström slog sin straff fläskade på med en stor logga rakt ut i det svenska folkhemmet. Lika bra det kanske, även om Källströms olycka smärtade lika mycket på reprisen.

Mer läsning

Annons