Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Zlatan upphävde tyngdlagen – men sedan rasade Sverige

En gång för länge sedan när jag åkte tåg runt om i Europa hamnade jag i Innsbruck två gånger. Vinter-OS har gått där och de har en sån där väldig hoppbacke på en alpsluttning som man måste besöka.

Det var i underbacken på den som andra halvlek avgjordes.

Annons

Zlatan upphävde tyngdlagen med sitt mål och sitt spel och sin fysik i första halvlek.

Men i den andra hamnade Sverige i botten. Spanien anföll utför.

2–1 går inte att snacka bort.

Nu avgörs allt mot Ryssland på onsdag.

 

Jag var rädd att kvällens skräckis skulle bli "Vi vet vad vi gjorde med er i höstas", med spanska landslaget. 3–0 i Madrid den gången.

Spanien började filmvisningen efter några minuter, och gjorde naturligtvis ett mål på en fast situation. En lurig, oväntad ovanlig variant. En sån där som kan såra hårt.

Fortsättning följde...inte.

Sverige tjurade inte, utan sög i sig matchens tempo och använde allt det av världsklass man har i laget. Henrik Larsson, Zlatan, Zlatan hela tiden och Isaksson hade verkligen rest sig från en engelsk avbytarbänk.

 

Det är mål som Zlatans man vill ska räknas i en match. Eller rättare: det var så mycket i Zlatans 1–1 som var så mycket mäktigt vikingatåg så att jag önskar det hade gett en erövring. För såg ni Daniel Anderssons (just han!) crossboll till Fredrik Stoor – en högerback som såg den bortre hörnflaggan som en vändpunkt. Det var ett stoort mål.

Men det är bara att glömma.

För när Markus Rosenberg föll för vilken gång i ordningen, piskade spanjorerna Sverige blått och gult med en oerhört vacker kontring. Över en halv försvarslinje lurades bort med en spansk matadormanöver.

David Villa kom fri i det svenska straffområdet och det var så vackert det kunde bli.

Dessutom var det, tyvärr, alldeles rättvist.

Men ett mål i den 92:a minuten svider värre än en straff i den 45:e som Spanien borde ha fått.

 

Spanien blev nu det fjärde lag som sköt fart mot kvartsfinalerna med en andra seger. Portugal, Kroatien, Holland – verkligen Holland som helt sköt sönder det Frankrike jag håller på sedan en het natt i Spanien-VM 1982 – och nu Spanien.

Ingenting är oväntat.

Men Sverige har visat tydliga anlag av kvartsfinalkunnande i en och en halv match. Matchen mot Ryssland kan leda till ett returmöte från 2004 med Holland.

 

Teflonoverallen Lagerbäck har haft i alla tider har bytts ut mot en mer elegant kritikeravvisande kostym. Han formerade nu ett Sverige som utmanade en av EM-favoriterna, och alla vet att Spanien inte bara är bra i gruppspelet – man är alltid mästare innan knockoutspelet börjar.

Lagerbäck skickade in Elmander, och det hade jag aldrig trott, på högerkanten, och var ett drag som bidrog till en dramatisk match.

Att Zlatan tvingades kliva av var dock matchavgörande.

De av oss som inte fattat hur mäktig han är vet det nu.

Med Zlatan 1–1.

Utan Zlatan, ett helt annat EM med en match kvar av gruppspelet.

 

Oron driver mig ibland ut på gatorna som en vanlig man; hjärtat har tickat oväntat vilt hela denna första EM-vecka och så nu en match igen också.

Ett regnvått Gävle laddade och det kom sällskap med flaggor och landslagströjor. Jag gick förbi erbjudande efter annat. "Alla matcher på filmduk", "I kväll två matcher", Tommy hade ansiktsmålat sig själv och bjöd på EM-tallrik, hamburgare med tilltugg och öl för 125 kr och det stället gillar jag verkligen – men öl och att skriva artiklar har aldrig gått ihop; Camp Bocken låg faktiskt närmare ett tag, matcher ska ju ses utomhus.

Till slut blev det ensamma rummet på redaktionen, med frukt och en läsk från närbutiken – sedan jag trängt mig förbi två ryssar (!) som inte kunde bestämma sig för vilken folköl som gällde för kvällen; jag sa inget om EM, men de var inte i närheten av guld.

Fast jag lovar: "EM-erbjudande – 58 tum TV och stor stark för 35 kronor (halvliter!)" var oerhört svårt att tacka nej till.

Jag kunde ju ha stått över ölen.

Finns erbjudandet kvar på onsdag är nog saken Bali.

 

Varför är inte du på EM då? har folk jag träffat på frågat.

Ja, egentligen vet jag inte – förutom att det är dyrt att ligga på turné och Peking-OS finns i planeringen.

Jo, och så är det ju Brynäs årsmöte i Läkerol Arena på måndag. Det vill man ju faktiskt inte missa.

Alltid dessa Brynäsårsmöten; säsongens sista match där spelet i kulisserna är brutalare än det på isen.

Mer läsning

Annons