Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Angelica får åka till Portugal

Gefle IF:s Angelica Ström är klar för Lag-EM-finalen i Portugal nästa helg.
Angelica hoppade för första gången utomhus över 13 meter och vann den direkta uttagningen mot fjolårets etta Sara Brankell. Däremot missade Annika Petersson spjutplatsen, trots nytt årsbästa.

Annons

Platsen för Angelica Ström var norska Nadderud utanför Oslo. Norge körde direkt kvaltävling inför sitt Lag-EM i Bergen. (Norge och Finland är i First League medan Sverige återfinns i Super League). Även för Angelica Ström och Sara Brankell var det enkla regler den som hoppar längst får platsen.

Brankell inledde med fina 12,84, men Angelica kontrade direkt med utepers 12,98. Brankell hade sedan fem ogiltiga hopp. Angelica fortsatte däremot att hoppa starkt. Efter 12,80 med plankmiss och ett långt tramp kom i fjärde hoppet hela 13,13 i laglig vind +1,3. Nytt pers igen och nu även 2 cm över inneperset. Saken var klar. Angelica avslutade med ett mindre lyckat femtehopp och ett nytt långt tramp. Hon var givetvis helnöjd eller?

– Faktum är att jag sitter och irriterar mig lite på de där övertrampen, berättar Angelica från bilen på väg hem. De var längre än 13,13 och jag har ju ett klubbrekord att sikta mot.

Det klubb- och distriktsrekordet är på 13,38 och sattes 1998 av Johanna Sellman när hon vann SM på Stockholms Stadion. Men i övrigt verkade Angelica nöjd:

– Jo, det är jag förstås. Det var ju pers och nu blir det Lag-EM.

Förbundskaptenen Stefan Olsson kunde direkt bekräfta: -Det var en direkt uttagning och det blir Angelica Ström i Lag-EM. Förresten väldigt roligt att hon tog sig över 13 meter.

Lag-EM avgörs under Midsommarhelgen i portugisiska Leiria, landets friidrottscentrum. Europas 12 bästa nationer kommer till start.

GIF:s spjutstjärna Annika Petersson var i en lite ovanlig position när hon på lördagen kastade vid Jubileumsgalan i Eskilstuna. Hon jagade någon annans svenska årsbästa. Borta i USA hade i torsdags Växjös 20-åriga löfte Anna Wessman höjt perset till hela 55,30. Det skedde vid kvalet till USA:s Studentmästerskap och Anna följde sedan natten mot lördagen upp med ett brons och 54,43. Dessutom hade hon snuddat vid 55 meter helgen innan.

Annikas årsbästa var 53,96 från i maj. Därefter har det handlat rätt mycket om en öm axel. Annika visade nu att hon är på väg tillbaka och höjde årsbästa till 54,16. Ett svårt uttagningsläge för Stefan Olsson, rutinerade Annika mot unga Anna som kastat längre men som också skall hinna hem och klara dygnsomställningen.

– Det här är bland de svåraste uttagningssituationer som man kan ha, konstaterade Stefan Olsson. Två tjejer som kastar bra, men på varsin kontinent och under olika förhållanden.

– Men vi har valt Anna Wessman denna gång. Hon har tre tävlingar som är längre än Annikas bästa och det avgör nu. Samtidigt är Annika helt klart på gång och jag tror att de två kan sporra varandra till riktigt långa kast i sommar, menar Stefan Olsson.

För Annika Petersson gäller det nu att ladda för revansch. Ett bra tillfälle blir Lag-SM-finalen på Stockholms Stadion 1 juli då Gefle IF möter bl a Anna Wessman och hennes IFK Växjö.

Mer läsning

Annons