Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Betty Strandberg klarade VM-gränsen

Mellan 6-10 juli avgörs Ungdoms-VM för 17-åringar i franska staden Lille.

Efter Folksam Grand Prix i Göteborg kan vi konstatera att Betty Strandberg har mycket stor chans att få följa med dit.

Betty, inte ännu 16 år fyllda, klarade nämligen kvalgränsen 2.09 på 800 m med sina 2.08,83. Detta innebär inte automatisk uttagning men det ser onekligen ljust ut.

Annons

Betty hade fått chansen i damernas A-final och oron fanns att det skulle gå för fort. Men Betty hängde med i slutet av klungan. Farten var extremt hög, 400 m passerades på 58,6 av täten och Betty hade cirka 60,5. Hon utmanade under slutvarvet, drog på sig rejäl mjölksyra men bet ihop.

Upploppet var tungt men när Betty korsade mållinjen insåg hon att hon möjligen hade lyckats. Så kom tiden 1.48,83 upp. Glädjen och lättnaden var stor…!

– Å så skönt, pustade Betty efteråt. Det här loppet gjorde ont i hela kroppen och jag fick stoppa upp lite några gånger. Hoppas att det här räcker till UVM.

Landslagsanvariga Anna Linner var glad men lovade inget:

– Jag är nöjd med Betty. Hon klarade sin egen press och hon klarade kvalgränsen. Men första nomineringstillfället är nu på tisdag 14 juni följt av ett till veckan därpå. Innan dess säger jag ingenting definitivt. Men Betty var en positiv fläkt.

Johan Walldén hade en lördag med besvikelser och med förhoppningar. En hälskada har hindrat all kvalitetsträning och det blev första testet i spikskor på länge. Johan hängde med bra i 650 meter men tröttnade sedan:

– Jag saknar det där som gör att jag kan trycka riktigt hårt i slutet av loppen, pustade Johan. Det tog stopp med drygt 100 kvar.

När tiden kom var den en positiv överraskning. 1.49,21 är bara 0,62 sekund från perset. Förbundskapten Stefan Olsson ställde direkt frågan om Johan kan klara 1500 m vid kommande lag-EM men Johan tackade nej.

– Nu vill jag få ordning på foten. Siktet är inställt på SM och jag riskerar ingenting. Jag är inte nöjd men visst var det en okej tid efter den paus jag tvingats ta.

Angelica Ström letar fortsatt efter storformen i tresteg. Hon dras med vissa ryggproblem och det påverkar hoppningen. Hon slutade fyra (tredje svenska) med 12,84.

Trion Sandra Törnros, Petra Larsson och Sofia Andersson sprang samtliga både 4x100 m och 100 m. Alla tre gjorde fina insatser på sina sträckor och i synnerhet imponerade Sandra med en stark andrasträcka. Chansen ökade lite för en satsning på ett svenskt 4x100-lag til UVM.

100 m gick tyvärr i motvind. Petra Larsson är definitivt på väg tillbaka och hade nu 12,41 i rejäl motvind, Sandra Törnros blev tvåa i sin final med 12,55 och börjar kännas riktigt stark inför fortsättningen. Sofia Andersson drabbades av ett astmaanfall och kunde bara jogga i mål.

Idag fortsätter testerna inför Lag-EM. Annika Petersson åker till Hässlehom för test i spjut. Både Annika (halsinfektion) och tuffa konkurrenten Anna Wessman är formosäkra efter sjukdom och skador.

Sandra Törnros debuterar i längd i Sävedalen där Betty Strandberg möjligen springer 800 m. Dessutom pågår breddtävlingen Huddingespelen hela helgen.

Mer läsning

Annons