Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brons till Walldén i GIF:s paradgren – och guld till Annika

SM-guld för Annika Petersson och ett sensationellt brons på 1500 m för Johan Walldén.

Det SM som Angelica Ström inledde med guld i tresteg fortsatte lika bra och håller på att bli en succé för Gefle IF.

Annons

Annika Petersson hamnade i en raffinerad kamp med unga Anna Wessman från Växjö. Medan Annika inledde OK utan topp med 51,23 som bäst i första halvan. Anna imponerade och hade 54,80 efter tre omgångar. Men i fjärde kastet hände något. Annika plockade fram all sin rutin och klippte till med hela 56,15! Årsbästa med två meter, svenskt årsbästa och bara metern från det svenska rekordet!

Det kastet avgjorde tävlingen. Anna orkade inte svara och Annikas sjunde SM-guld var ett faktum.

Frågan till Annika var given. Varifrån kom kraften till segerkastet?

– Ja, men jag VILLE ju vinna, skrattade Annika.

– Jag vill bara inte förlora ett SM och då var jag tvungen att få till ett bra kast. Det var oerhört skönt, jag var faktiskt rätt nervös innan tävlingen, avslutade Annika.

1500 meter är en stolt gren för Gefle IF med världsrekord, OS-guld och namn som Gunder Hägg och Henry Eriksson. Det har blivit 16 SM-medaljer utomhus men ingen sedan Eero Kinarets brons 1980. Men nu slog Johan Walldén till med ett glädjande och sensationellt brons.

Johan Walldén kom till finalen på 1500 m som en intressant outsider som kanske skulle kunna vara med i ett långsamt lopp och en spurt. Loppet blev inte alls något sådant. Olle Walleräng från Spårvägen satte upp ett mycket hårt tempo och fick med sig Rizak Dirshe, MAI. Det gick i ett tempo ner mot låga 3.40 och Johan verkade ett tag falla tillbaka. Men han kom igen och tog sig upp som trea med dryga varvet kvar. Det blev en tuff kamp med Lunds Inne-EM-löpare Johan Wallerstein som GIF-Johan kunde avgöra till sin fördel.

– Jag hade tänkt försöka gå med i täten, men det gick lite för fort, pustade Johan.

– Men annars gick det som jag hoppats och jag är väldigt nöjd med medaljen, tiden och rekordet.

Johan Walldéns tid blev sensationellt bra. Med 3.47,75 slog han både GIF:s klubbrekord för M22 (Juha Moilanen 3.48,75) och distriktsrekordet i klassen (Christer Eriksson 3.48,68). Han är också uppe som åtta genom tiderna i GIF. Segern togs till slut av RIzak Dirshe med tre hundradelars marginal på fina 3.42,11.

Johan var inte klar för dagen med denna urladdning. Knappt tre timmar senare sprang han försök på 800 m. Det gick överraskande lätt. Mattias Claesson drog och på upploppet kontrollerade de två fältet. Så det blir final på måndagkvällen för Johan,

– Nu är jag rejält trött, tyckte Johan efter 800 m.

– Men jag har ett dygn på mig att vila och allt att vinna.

Robert Alneroth kändes på förhand som en klar medaljkandidat i slägga. Men ryggproblemen blev för svåra. Robert kunde inte kasta med full kraft och fick nöja sig med en för honom blygsam sjätteplats med 61,90. Bronset togs på klart rimliga 63,17 och det var en besviken Robert efter tävlingen.

Dagens mest överraskade finalist var Rasmus Ersson på 400 m häck. Rasmus kom nämligen sexa och sist i sin semifinal. Men det visade sig ha gått fort i heatet. Förutom topp-2 på placering kom alla fyra kvaltider från Rasmus heat och med perset 55,26 ordnade han den sista finalplatsen med 13/100 marginal.

Fredrik Persson var tämligen nära sex hopp i längd. Till slut räckte årsbästat 6,96 till för en tiondeplats bland 22 startande.

Mer läsning

Annons