Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Edvall rekordbra i Bollnäs

Om knappt två veckor arrangeras USM inomhus i friidrott. Då gör årets 15-åringar (födda 2000) debut i SM-sammanhang. De och 16-åringarna beger sig till Örebro.
Tisdagens tävling i Bollnäs var den sista testen av teknik och form. Det kom flera positiva besked, de allra gladaste från Gefle IF:s Johanna Edvall som lite i skymundan var rekordbra.

Annons

Det var inte så många som såg Johannas fina prestationer. Kula och vikt kastas i en trång metallbur vid ena kortväggen och publiken har det inte lätt. Däremot trivs Johanna där:

– Jag är van, jag har kastat i Bollnäs många gånger. Ringen är bra och man kan använda utomhusredskap.

Tisdagen resulterade i ett klubbrekord som snuddade vid det svenska.

Johanna vann F15 viktkastning med 15,79, pers med drygt två decimeter.

Till det inofficiella svenska F15-rekordet fattas det nu bara 7 cm – dessa 15,86 innehas sedan 2012 av Lovisa Sjöstrand från anrika östersundsklubben IF Castor.

Inför USM är Johanna klar förhandsfavorit. Hennes årsbästa är drygt 2 meter bättre än statistiktvåan Alice Nilsson, Örebro. Men Johanna invänder:

– Det tävlas inte så mycket i viktkastning och då finns det alltid konkurrenter som är farliga även om de inte finns i statistiken. Nej, det gäller att kasta långt i Örebro.

Detsamma gäller i kula. Där stötte Johanna för tredje tävlingen i rad över 13 meter med 13,03. Här är Johannas pers 13,67 och hon toppar Sverige-bästa. Men i kula är Johanna stenhårt utmanad. Axelina Johansson, Hovslätt ( Jönköping), har stött 13,62 medan trean Kajsa Nilsson, Contact (Olofström) nyligen stötte 13,55.

Utöver Johannas resultat var det en tämligen lugn kväll för GIF-deltagarna. Johanna Ringstam vann 60 m häck och längd i F15, med tangerat pers 9,53 i häckloppet. Louise Andersson vann längd och 200 m i F17, dock utan att hota de egna persen.

Ett veteranklubbrekord kunde noteras. Fred Stenberg tävlar från i år i M45 och noterade 12,24 i kula (seniorkulan 7,26 kg).

Mer läsning

Annons