Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett glimrande stafett-SM för GIF

Ett guld, ett silver och ett USM-rekord.
Det gnistrade om Gefle IF:s lag vid Stafett-SM på Tingvalla i Karlstad.

Annons

Efter en period fylld av elände i form av skador, sjukdom och annat var det medaljhungriga lag som gav sig in i kampen. Det blev ett smått väntat guld i F15 3 x 800 m på rekordtid och ett ganska överraskande silver i M22 4 x 400 m för GIF.

Trots att det var SM-debut, utan tidigare chanser att möta de andra lagen, kändes GIF:s F15-trio Stina M Jansson, Moa Enmark och Betty Strandberg som klara guldkandidater.

Alla tjejerna sprang bra i vintras, Moa tog USM-brons i terräng i april och i synnerhet Betty har visat väldigt bra form i maj.

Stina M Janssons uppgift var att hänga med så bra som möjligt på startsträckan. Stina sprang taktiskt, valde rätt position och växlade som trea, knappt två sekunder från ledande GKIK. Sträcktiden var drygt 2.24,5 för Stina. Moa Enmark inledde lite avvaktande, gled medd innan hon på andra varvet trampade på, tog täten och skapade en 25 m lucka vid växeln. Tiden ca 2.24,5 även för Moa.

Nu skulle Betty Strandberg, 14-åringen i laget (Stina och Moa är 15 år), försöka hålla undan. Det blev aldrig det minsta spännande. Betty flöt obevekligt ifrån i sin lätta stil och utklassade knkurrenterna. Efter en sträcktid på ca 2.13,8 (!) gick Betty i mål som guldvinnare med tiden 7.03,18, över 16 sekunder före tvåorna Täby! Tiden var dessutom distriktsrekord för F15, nära tre sekunder snabbare än GIF:s förra rekord från 2006. Och det är den bästa tid som man haft vid USM sedan klassen F15 infördes 2002! Bäst förut var Kongahälla AIK:s 7.04,62 från 2005. Däremot är det en bra bit från det inofficiella svenska F15-rekordet, Falu IK:s smått osannolika 6.45,34 från 1983.

– Vi har verkligen siktat in oss på det här och då är det så skönt nät det fungerar, menade lagledaren Janne Eriksson. Det är så mycket som måste klaffa, ingen får bli sjuk osv. Men nu satt alla bitar på plats. Stort beröm till alla tre tjejerna!

Gefle IF gör upp på M22 4 x 400 m med en 400-specialist. Ändå räckte det till JSM-silver. GIF toppade laget med 400-specialisten Oskar Borbos på startsträckan och det var ett bra val. Oskar noterade 49,5 och skickade ut tiokamparen Andreas Romin i ledningen. Andreas höll bra, hade ca 51,2 och skickade ut hinderlöparen(!) Markus Liwing som trea. Markus kämpade storfint på den för honom korta sträckan och klockades för 52,4. Johan Walldén, 800-1500-specialist som inte ens har ett pers på 400 m, kom ut som knapp tvåa. Malmö vann överlägset medan Johan jagades av Tureberg och Upsala.

Johans styrka avgjorde på upploppet och GIF kom in som sensationella silvermedaljörer. Johan noterade 50,0 på sin sträcka och GIF 3.24,02.

– Vi valde att toppa med Oskar som startman, förklarar GIF:s sportchef Stefan Fougman. Han gav de övriga en bra position att försvara. Mycket kul, det här var ju ett lag som inte var givet på förhand. Det gäller ibland att se de mer ovanliga möjligheterna och nu lyckades det riktigt bra.

För startmannen Oskar Borbos var loppet ett perfekt besked i jakten på en stafettplats vid Junior-EM. Johan Walldén visade upp snabbhet som kan bära under 1.50 på 800 m. På söndagen går Johan Walldén och Markus Liwing i elden igen. Tillsammans med Andreas Efverström jagar de medalj på M22 3 x 800 m.

Mer läsning

Annons