Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fem GIF:are i inomhus-SM

I dag och i morgon är det dags för friidrottens Inomhus-SM i Stockholm.
Gästrikland representeras av fem aktiva från Gefle IF medan den norduppländska äran försvaras av en långhoppande kille från Tierps IF.

Annons

Gefle IF har faktiskt två Sverige-ettor inför SM. Två killar med olika bakgrund. 31-årige rutinerade Robert Alneroth med nio SM-medaljer i viktkastning . Och så Erik Martinsson som på drygt 47 sekunder gick från outsider till Sverige-bäst. Bara att hämta medaljerna?

– Nej, de här grenarna är stenhårda, säger GIF:s ordförande Lars Skoglund. I vikt har flera favoriter inte tävlat före SM och på 400 m kan allt hända med tuffa kval och fysisk löpning.

Robert Alneroth har en imponerande SM-historik i viktkastning. Han tog som 20-åring brons 2004 och har sedan dess tagit medalj alla år utom två.

2005 var han femma och 2013 var han inte med. Ett guld, fem silver och tre brons är inte så illa…

– Men det där är bara historia nu, säger Robert. Alla står på noll när man börjar.

Robban är osäker inför SM. Träningen gick jättebra fram till för en månd sedan men sedan dess har jag haft ont i ett knä. Vi får se hur det blir när det blir allvar, om jag vågar satsa.

Robban har tre vassa konkurrenter. Markus Johansson från Göta är den klart bäste släggkastaren och har ett par guld. USA-baserade Leif Arrhenius tog medalj i fjol och är dessutom favorit i kula. Hans Eriksson har flera bra tävlingar i vinter och är precis som Robban 19-meterskastare.

400 m har vi redan behandlat här på sportsidorna och vi nöjer oss med att utnämna följande till huvudkonkurrenter: Trausti Stefansson, Alexander Nordkvist, Felix Francois, Dennis Forsman och Axel Bergrahm.

Intressant outsider är Madeleine Nilsson i tresteg. Madde har i vinter bott i Helsingfors och tränat där. Nu dyker hon upp med allt att vinna.

Samma läge har Max Andersson, Tierps IF i längd. Här finns några svårslagna hoppare som Michel Tornéus och Andreas Otterling. Varning även för 19-årige Tobias Montler och faktiskt även för Max om han får sina bästa hopp giltiga. För det har varit några riktigt långa övertramp. Perset är just nu 7,31.

Se och lära gäller för GIF:s 18-åriga Louise Ekman i höjd. Pers och årsbästa ligger på 1,77 och Louise har de senaste åren hoppat bra vid viktiga tävlingar. Av de startande har hon sjätte årsbästa men med chans till bättre placering.

Se och samla erfarenhet gäller också för GIF:s Abdelfath Yassim på 1500 m. Abelfath har i vinter fått göra sina lopp själv och har då visat stor spurtsnabbhet. Nu får han chansen att se hur långt han kan hänga med i ett försöksheat som ofta brukar börja i måttligt tempo och sedan har tuffa avslutningar.

Bland de GIF:are som avstår SM märks främst Sandra Törnros och Emma Gällstedt som båda siktar på JSM. Trestegshopparen Fanny Anonsen pluggar utomlands.

Mer läsning

Annons