Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fin start för Gefle IF vid USM i Kil – Två guld och två brons

Två guld och två brons innebar en mycket fin start för Gefle IF vid Ungdoms-SM i Kil för 15-16 år.
Favoriterna Sandra Törnros och Matilda Åström klarade trycket medan Emmy Olson och överraskande comebackande Moa Enmark ordnade brons.

Annons

Sandra Törnros kan vara kusligt effektiv på fotbollsplanen och hon är minst lika kusligt effektiv på löparbanan. 100 m innebar tre lopp och Törnros till synes joggade sig genom försök (12,88) och semi (12,58).

Finalen såg ut som vanligt. Sandra Törnros var lite efter i början men ostoppbar på slutet. Hon tog guldet med 12,43 i motvind.

Huvudkonkurrenterna Susanne Schüssler, Göta och Elise Malmberg, Hässleholm, var 0,14 resp 0,16 bakom Sandra.

Matilda Åström kom till USM som guldfavorit i slägga och lämnade släggringen som guldmedaljör. Alla tre favoriterna kastade bra men vare sig Götas Julia Karlsson (48,84) eller Ljungbys Fanny Roos (48,31) var egentligen riktigt nära. Detta trots att Matilda började med ett kryss och fick ta det lugnt i kast två. Matildas bästa kast (i omgång tre) mätte

50,97 vilket alltså gav segern med drygt 2 meter.

Emmy Olson, GIF, hade en trevlig fredag i F16. Hon tog brons i höjd med 1,68, pers utomhus med en cm. Det var nära att det hade blivit guld. Det vanns till stort jubel av arrangerande Kils Lisa Engman med 1,70 medan Evelina Erlandsson, Nyköping, tog silver med 1,68. Emmy hoppade dessförinnan längdkval och gick till final.

Den mest överraskande GIF-medaljen kom i F16 3000 m. Moa Enmark har varit långtidsskadad och har precis kommit igång med både orientering och friidrott. USM var därför årspremiär och gav ett brons med tiden 11.25,21.

Moa sprang ett kontrollerat lopp och försökte aldrig följa med överlägsna Ystads-tjejen Amanda Lönnqvist som vann med 10.11,59, hela 58 sekunder före tvåan.

I vår förhandsartikel föll GIF:s diskustjej Emelie Pettersson (tvillingsyster med Örbyhus Simon Pettersson) bort. Det gjorde hon definitivt inte i F16-tävlingen. Emelie persade tre gånger, totalt med nära tre meter och blev fyra med 35,25. Det fattades drygt två meter till bronset.

GIF:arna trivdes också i kvalet. Betty Strandberg var helt överlägsen i sitt heat på F16 800 m trots att hon tog det lugnt. Finalen går i dag.

Det gäller även för F15 längd där tre av de tolv kommer från GIF. Sofia Nilsson och Sandra Törnros behövde bara ett hopp var. Fanny Anonsen kom med på 5,14. Alexandra Bartee hade otur och missade finalen på sämre andrahopp än sist kvalade tjej… Båda hoppade 5,11. Otur hade även Josefin Palm som kände av en skada och fick avstå start på 100 m.

IF Skades två killar skötte sig bra. Ali Tepe hade hoppats på lite högre i P16 höjd. Men han har tävlat sparsamt och då var 1,83 och en sjundeplats helt OK. Andreas Ringstam uppnådde sitt mål att få kasta alla sex kast i P15 slägga och blev åtta med 34,84.

Mats Åkerlind

Mer läsning

Annons