Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friidrott: Edvall tog både guld och silver i USM

Uddevalla var platsen för friidrottarnas USM inomhus. Det var en relativt liten gästriketrupp med sju GIF-aktiva och en från IF Skade.
Det blev klart godkänd utdelning och för Gefle IF en höjdpunkt genom Johanna Edvalls guld + silver-insats.

Annons

Johanna kan nu t o m kalla sig (inofficiell) svensk rekordhållerska i F16 viktkastning.

Johanna gjorde nu sin tredje USM-helg. Vid fjolårets inne-USM blev det dubbla guld. Utomhus vann hon slägga men missade pallen i kula. Nu inledde hon med kula, en gren där 5-6 tjejer stadigt har tuffa och nerviga kamper om medaljerna.

Denna gång var det Axelina Johansson från Hovslätts IK (Jönköping) som var starkast och vann med 13,95. Johanna behövde ett par stötar för att hitta rätt med tekniken men sedan lossnade det. Hon slutade på 13,39 som var 21 cm från årsbästa.

Detta öppnade för mångkamparlöftet Erika Wärff (nysatt pers 14,46) men hon stannade på 13,33 och silvret hamnade hos GIF-Johanna. (Erika Wärff fick även hon ett guld. Hon vann höjd med storfina 1,82 – 16 cm högre än silvertjejen. GIF:s Filippa Backman var småkrasslig och slutade nionde.

Johanna Edvall laddade nu för viktkastning (inneversion av slägga). Om kula var nervöst så blev vikt adrenalinladdat. De sex främsta kastade nya pers och det var spännande – utom vad gällde guldet… Johanna inledde med 17,80, nära två meter över de andras kapacitet. I tredje kastet kom en fullträff. Johanna höjde till hela 19,10, pers med 54 cm. Hon hade sedan flera långa kast och vann till slut med 2,56 tillgodo!

Längre än så här har aldrig en svensk 16-årstjej kastat. Men – det har sin egen bakgrund. Sedan 2015 kastar F16 och F17 med lättare redskap än förut. Svårt att jämföra fullt ut men en sak är säker. Johanna Edvall har på ett par år med hårt arbete och vilja etablerat sig som ett riktigt stort löfte inom svensk kastelit!

Näst bästa GIF:are var Klara Nolemo i F15 höjd. En öm fot störde men Klara gled ändå över 1,59, Hon hade en rivning mer än trean… I sprint kämpade Moi Wirunpan, GIF och Fannie Pousette, Skade väl men var en liyen bit från final – denna gång. Det kommer fler mästerskap… Ett SM återstår i vinter. Mångkamparna möts i Göteborg där Philip Stömne, Valbo AIF, startar i P16 sjukamp.

Mer läsning

Annons