Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friidrott i världsklass på DM

/
  • Gästen Andreas Otterling hoppade för sjunge gången över 8 meter.
  • Alexandra Bartee tog sitt första DM-guld i stavhopp.

Det var världsklass över friidrottarnas DM på tisdagen. Andreas Otterling kom på besök med ett tufft mål. Att hoppa 8,10 i längd och därmed bli helt klar för VM i Kina. Kvaltiden går ut på söndag…

Annons

Att chansen fanns var helt klart. Sex tävlingar över 8 meter, med tre gånger 8,06 och 8,13 i stark medvind. Det blev nu den sjunde efter en ny stark hoppning. 8,04 i sista hoppet och dessförinnan 7,99. Det var nytt arenarekord (tidigare 7,90 av finske VM-trean Tommi Evilä och 7,97w av Andreas själv) och det allra första 8-metershoppet.

– Hade det inte varit för de där 8,10 så hade jag varit supernöjd, menade Andreas.

– Jag är i bra fysisk form och det stämmer med både ansats och teknik.

Tränaren Leif Robertsson funderade framåt: Det skulle kännas surt om Andreas inte får chansen vid VM. Han är bombsäker och med hopp som de idag borde han gå till VM-final. Nu är han precis på gränsen att få vara med.

Men – det finns en till chans. SM i Söderhamn, med kval på fredag och final på lördag. Väderprognosen är lovande och vid SM väntar Michel Tornéus, vars skada från GP i Stockholm visade sig vara lindrig. Den finalen kan bli något alldeles extra!

I skuggan av Otterling bjöd DM på tre riktiga glädjeämnen i hoppgrenarna. I tresteg kom GIF:s 20-åriga Sofia Nilsson till start för bara tredje gången i sommar. Sofia var stjärnskottet som tog SM-brons inne redan som 16-åring. Sedan har skador och sjukdom varit ständigt återkommande på ett rent osannolikt sätt. Nu glimtade det till. Sofia hoppade 12,18, årsbästa med drygt 20 cm. Dessutom hade hon ett övertrampshopp som var ytterligare en bit längre. Det gav Sofia hennes första DM-guld.

DM-guld nummer ett blev det också för Alexandra Bartee som vann stav.

Hennes 3,40 var personligt rekord och gav henne segern före Denise Eriksson som varit gästrike-etta i 4-5 år. Alexandra är snabb och stark och nu börjar tekniken fungera allt bättre.

Herrarnas stav vanns av Hannes Gidlöf som efter skador nu äntligen kunde hoppa fullt. Han klarade årsbästa 4,40, höjde direkt till 4,60 och var nära att klara. Välkommet inför JSM om knappa tre veckor.

Mer läsning

Annons