Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fullt schema för GIF:s friidrottare

Det verkar bli ganska folktomt hos Gefle IF:s friidrott under en dryg vecka. Man sänder totalt nio aktiva till de fyra svenska landslag som går i elden, något mycket ovanligt för GIF.

I Ungdomsfinnkampen deltar tre GIF-aktiva, nytt rekord. De får sällskap av fyra seniorer.

Samtidigt reser Malin Lindblom till Island för den Nordiska Juniorlandskampen. En vecka senare är det dags för 22-årsjuniorerna, då med Petra Larsson i truppen.

Annons

GIF:s fyra seniorer i Finnkampen är samtliga rutinerade. Spjutkastaren Annika Petersson debuterade i seniorlandslaget redan 1997. Kulstötaren Jimmy Nordin debuterade som senior 1999. Båda hade dessutom gjort flera landskamper som juniorer. Angelica Ström gör sin tredje raka Finnkamp i tresteg och har också deltagit i Lag-EM i både längd och tresteg. Johan Walldén debuterade i seniorlandslaget 2009 och sprang då både 800 och 1500 m. Han har innan dess varit bofast i U- och J-landslagen ända sedan 2003!

Fyra deltagare är många, men inget GIF-rekord. 1988, 1990 och 1996 var det fem medan det vid sju tidigare tillfällen har varit fyra GIF:are i det blågula laget.

I Ungdomsfinnkampen kan man bara starta maximalt två år och hela laget byts ut på lika lång tid. Vid sex kamper från 1988 och framåt har GIF bidragit med två deltagare – nu blir det tre! Två är debutanter. Madeleine Eriksson på 300 m häck och Julia Wigren i längd har följts åt genom karriären från ungdomsträning, via Solängens profilklasser till guldlag vid stafett-SM och så nu landslaget. I jämförelse är då Filip Hjorth rutinerad. Han blev tidigare i sommar Nordisk Mästare i tiokamp för P17 och är hemtam i blågult.

Denna gång handlar det om längd för Filip som har varit fotskadad men nu känner sig helt OK.

Samtidigt åker det svenska 19-årslandslaget till Island för den Nordiska Juniorlandskampen. Värdarna har valt att lägga tävlingen i lilla Akureyri och alla lag måste därför begränsas till maximalt 20 tävlande tjejer respektive killar.

GIF:s Malin Lindblom har gjort en stark säsong på 400 m häck men ledningen har valt att använda henne på 400 m slätt och i stafettlaget på 4 x 400 m. Malin har bara gjort tre lopp på 400 m, men de har varit bra och perset har sänkts till 56,61.

Petra Larsson debuterade i J-landslaget 2009 och får nu åter förtroendet vid Nordiska 22-årsmästerskapen som genomförs i Söderhamn. 20-åriga Petra springer 100 med EM-löparen Elin Backman och 4 x 100 m i en meriterad svensk kvartett.

Även på ledarsidan återfinns en GIF-profil. Katarina Törnros var under 1990-talet coach vid bl a VM men slutade sedan för att hinna med familjen.

Nu har förbundet lyckats att knyta henne till sig igen och hon blir hoppcoach i U-landslaget. Där återfinns även en Valbo-profil i form av Magnus Håkansson. 40-årige Magnus var i slutet av 1980-talet tiokampare i J-landslaget. Nu är han engagerad som U-landslagets läkare.

För Örbyhus IF blir årets Finnkamp något extra. Två deltagare i U-kampen, Simon Pettersson och Sofia Andersson kommer nämligen från klubben.

Anmärkningsvärt är också att båda är 16 år och därför kan vara med även 2011.

Simon Pettersson har haft en närmast spöklik utveckling med storslagna resultat. Han gjorde landslagsdebut vid NM i mångkamp och finns på bästalistan i över 10 grenar. Mot Finland blir det kula för Simon som annars gärna hoppar t ex tresteg. Man kör utan dubbleringar och då anser ledningen att han behövs mest i kula.

Sofia Andersson springer 100 m häck, en gren som gått utmärkt hela sommaren. Efter en del sjukdom i våras är formen på uppgång och Sofia kan tillsammans med Mölndals Ulrika Nyhlén ge finskorna en tuff match.

Örbyhus IF har redan tidigare haft Finnkamps-deltagare. Det stora namnet har varit trestegshopparen Erik Eriksson som gjorde flera seniorkamper i början av decenniet.

Mer läsning

Annons