Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gefle IF:s siste världsrekordlöpare har avlidit

/

Han sprang OS-final och han satte världsrekord.
Nu är en av Gefle IF:s största löpare borta.
Gösta Bergkvist, 95 år, har avlidit.

Annons

Gösta Bergkvist, Sågmyra alltså.

Det var så han kallades, löpartalangen från den lilla dalaorten Sågmyra, som blev friidrottsstjärna när han kom till Gävle 1944 och pressade sig själv och sina kompisar till stordåd.

Gösta "Sågmyra" Bergkvist var en av Gefle IF:s löpande musketörer i slutet av 40-talet.

Han var med och utmanade om OS-medaljerna på Wembley 1948 där han blev femma i den blöta kolstybben när klubbkompisen Henry Eriksson vann 1 500 m före Malmös Lennart Strand.

Det underlaget passade egentligen inte den elegant löpande Gösta Bergkvist, men han visade upp det så många gånger annars.

Tillsammans med Henry Eriksson, Olle Åberg och Ingvar Bengtsson jobbade han på brandkåren i Gävle, som gjorde sig känd som världens snabbaste brandkår.

De fyra löparna satte under åren 1947–49 fyra världsrekord på 4x1 500 m och ett på 4x1 engelsk mil.

Under sitt sista år som löpare 1949 satte Gösta Bergkvist och hans kompisar det sista världsrekordet – och det på hemmaplan på Strömvallen när de sprang 4x1 500 m på 15.30,2.

Det var ett världsrekord som stod sig i fyra år innan Ungern slog det. Som svenskt rekord höll det i 25 år innan Mälarhöjden med Anders Gärderud i laget slog det.

Gösta Bergkvist tog även två SM-brons på 1 500 m och två SM-guld i terränglöpning.

Han var under många år ledare i Gefle IF, och följde klubben och friidrotten nära.

För två år sedan skänkte Gösta Bergkvist stora delar av sin prissamling till Sågmyra museum.

Han släppte nämligen aldrig kontakten med födelsebyn där han tog sina första löpsteg, även om han större delen av sitt liv bodde i Gävle.

Gösta Bergkvists löparkompisar Henry Eriksson, Ingvar Bengtsson och Olle Åberg är också borta, och därmed kan bara minnena berätta om världens genom tiderna snabbaste brandkår och en storhetstid i svensk friidrott.

LÄS MER: De nio största idrottshändelserna på Strömvallen

Mer läsning

Annons