Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gunnar sviker inte Stockholm Marathon

Han sprang loppet första gången 1981 som 25-åring.
I morgon startar Gunnar Hallberg sitt 29:e raka Stockholm Marathon.
– Det skulle kännas konstigt att inte vara med, säger han.

Annons

Första gången var alltså i början av 80-talet, men själva det loppet kommer Gunnar Hallberg inte ihåg så mycket från.

– Nä, jag har ju sprungit maraton förut och det är väl i så fall den första ”maran” man kommer i håg, säger han.

Från början gick Stockholm Marathon ut på att jaga fina tider (den bästa kom 1986, 2.56.05 blev tiden då och gav en 772:a plats). Nu för tiden handlar det om annat.

– Det här är ett lopp där man är nöjd över att komma i mål, ungefär som Vasaloppet.

– När man var yngre tränade man hårdare, men av någon anledning så verkade det bli mycket varmare när man kände sig vältränad, en gång var det över 30 grader och det var väldigt knäckande, minns Gunnar.

Det blir ju av förståeliga skäl inte lika mycket träning inför Stockholm Marathon längre.

– Egentligen skulle jag väl inte vara med för jag tränar ju sämre och sämre. Men det har ju varit en tradition hela det vuxna livet, det skulle kännas konstigt att inte vara med.

Så många lopp blir det i övrigt inte för Gunnar som bara satsar på det stora loppet i Stockholm.

– Maraton är häftigt i sig och Stockholm har en vacker bana med mycket folk. I början när man är pigg är det trevligt med mycket folk, men kanske inte i slutet när man blir trött. Maraton attraherar känslomänniskor då man använder mer hjärta än hjärna. Det ger en positiv kick.

– Från början sa jag att jag skulle springa tills jag blev 50, men det var fyra år sen. Jag gör Stockholm Marathon så länge det går. Man har blivit äldre och klokare. Jag vet när det är dags att bryta. Trött blir man ju alltid, men om jag känner att det börjar göra ont kliver jag av, säger Gunnar Hallberg.

Han är i en fin skara av löpare som återkommer i år igen. Inte mindre än 89 löpare har genomfört minst 25 Stockholm Marathon, 31 av dem har sprungit i samtliga 30 lopp.

Många har också kommit på fina placeringar.

Anita Granberg, Vikmanshyttan, kom 27:a 1985 och har varit med alla år, Kauko Kaikkonen, IF Göta, har varit med 28 gånger och varit som bäst 206:a 1983 och Roger Pistol, Hallstahammar, kom 101:a 1990 i ett av hans 26 lopp.

Det är bara för att nämna några.

Bland de som startar först har förra årets segrare Willy Korir, Kenya, startnummer 1 bland herrarna. Isabellah Andersson, Hässelby, får damernas startnummer 1 efter hennes seger i fjol.

Mer läsning

Annons