Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hade änglavakt i olycka – nu väntar Finnkampen

Oskar Borbos har inte ens tävlat i två år – men är redan Sverigeetta bland juniorerna på 400 meter. I helgen springer han i Finnkampen. Men en trafikolycka kunde ha satt stopp för alltihop.

Annons

Inför en träning i början av juli svängde 17-årige Oskar vänster med mopeden in mot Gunder Hägg-stadion samtidigt som en personbil körde om. Kollisionen blev oundviklig.

– Han ringde själv från ambulansen och talade om vad som hänt. Det var ju trots allt ett gott tecken, säger tränaren Mats Åkerlind.

Olyckan slutade med kraftiga skrap- och mjukdelsskador på arm och höft, Oskar hade änglavakt – tvingades avstå Valbo Games men kunde mindre än tre veckor senare ställa upp och springa i DN-galans B-heat.

– Men det var nära ögat, man vet aldrig vad som kan hända här i livet, säger Mats.

Av mopeden blev det bara skrot – men Oskar Borbos fortsatte sommaren som om inget hänt och vann i augusti sitt första JSM-guld på favoritdistansen 400 meter. Tiden 49,46 – nytt distriktsrekord för P17.

När han gör en av sina sista träningar inför Ungdomsfinnkampen syns fortfarande en rätt kraftig blånad på vänster underarm – men benen är det inget fel på.

Oskar är förutom Sverigeetta i sin åldersklass på 400 även bland de tio bästa på 200 meter och bland de 20 bästa på 100 och 800.

– Men jag ser 400 som ”min” distans. Jag är rätt snabb. Och så krävs uthållighet för att springa 400 meter, och det har jag också, säger han.

400 meter är känd som den mest plågsamma distansen. Hur kommer det sig att du valt den?

 

– Det var Mats som fick in mig på den idén, han fick mig att springa 400 på USM 2007 och jag blev fyra direkt. Det är min bästa distans så då blir det automatiskt roligt också.

Att det blev friidrott så sent som vid 15 års ålder är däremot den gamle idrottsläraren på Sörbyskolan Janne Froms förtjänst.

– Jag hade just slutat med fotbollen och han sa att han inte kunde ge mig MVG om jag inte höll på med nån idrott. Han hade väl kanske sett att jag hoppade långt och sprang snabbt, vi brukade ju tävla i Sörbyolympiaden.

Oskars mamma tog över, föreslog en lösning och ringde Gefle IF:s friidrottssektion.

– Sen åkte jag upp hit och testade. Det var egentligen längd jag trodde jag var bäst i, men det har det inte blivit nånting alls.

Mats Åkerlind känner igen en sprintertalang när han ser en.

Nu har den rutinerade GIF-tränaren strategin klar.

– Förr tränades alldeles för mycket tung intervallträning, det tog bort snabbheten. Det är viktigt att man tränar upp snabbheten först, uthålligheten får komma i andra hand. Det är ”Wissman-filosofin”.

Personligen verkar Oskar rätt anpassningsbar – 100, 200, 400 – han tränar det som Åkerlind beordrar. Men när 800 meter kommer på tal ser han inte riktigt lika pigg ut.

– Jag skulle gärna se honom springa 800 mot riktigt motstånd i skol-SM som avslutar utomhussäsongen, säger Åkerlind.

– Jag har kollat tidsschemat och det blir krock, jag springer 100 och 400 där, informerar Oskar.

Men först Helsingfors, där det blir 400 samt 4x400. Oskar får sällskap i Ungdomskampen av klubbkompisen Olivia Lindh.

Finlandsettan har ett pers på 48,30 så det blir något att försöka haka på för GIF-löftet på lördag, då han gör bägge sina framträdanden på Olympiastadion. Endast lite ryggont oroar så här dagarna före, men Åkerlind lovar koppla in landslagets specialister på området.

Framöver då?

Tja, distriktsrekordet på 400 meter för P18 är 48,95, innehas av en Leif Nyström från Högbo och har stått sig sedan 1978.

Det står sig nog inte så länge till.

FOTNOT: Oskar fick förresten MVG i idrott av Janne From ifall ni undrar.

Mer läsning

Annons