Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är Gefle IF:s förste sportchef inom friidrott

Gefle IF är redan en etablerad förening i friidrottssverige. Men nu vill man bli ännu bättre. Därför har klubben tillsatt sin förste sportchef någonsin – före detta höjdhopparen Stefan Fougman, 52. – Vi ska börja fokusera på de aktiva och det sportsliga, säger han.

Annons

Sporten träffade Stefan under gårdagen tillsammans med Jan Hovdebo, ordförande i Gefle IF, i klubbens kansli på Gunder Hägg-stadion.

Det märktes att stämningen var på topp – och att det här kan vara början på någonting stort för klubben.

– Stefan är otroligt duktig. Det känns jättebra att han accepterat detta, Stefan var vårt förstaval, säger ordförande Hovdebo som nu ser fram emot en satsning för att göra klubben ännu bättre – med Stefan Fougman i spetsen:

– Vi ska få den aktive i centrum. Fokus ska ligga på våra duktiga friidrottare och inom något år ska Gefle IF vara bland de tio bästa klubbarna i Sverige, säger Fougman som tidigare jobbat som idrottslärare i 28 år. För tillfället på Sofiedalsskolan i Valbo.

– Men jag har också varit involverad i Gefle IF. Sedan mitten av 80-talet har jag varit tränare och det ska jag även fortsätta med, tillägger han.

Till hösten finns också ambitionen att en ungdomsinspiratör ska vara tillsatt i föreningen som då är komplett – inför ytterligare en stor satsning:

– Jaa, det är en speciell sportslig satsning.

– Vi kallar den Team 2010 och den innebär en stor satsning mot SM i Falun 2010. Målsättningen är att några av våra tävlande ska nå en poängplats, alltså sämst sexa. I den satsningen finns också Stefan inblandad i, säger Hovdebo.

Gefle IF ska dessutom börja rekrytera ungdomar från GD/GIF.

– Precis, det är så många duktiga killar och tjejer som sätter rekord i olika grenar – och inte ens håller på med friidrott. Det vill vi ändra på.

– Först måste vi ha en inomhushall – det är en förutsättning – annars är det omöjligt, förklarar Hovdebo som aldrig tidigare har haft en renodlad sportschef vid sin sida i klubben.

– Bara ett fåtal personer som har tagit på sig allt-i-allo-uppgifter. Stefan kommer att fungera som en slags rektor för den idrottsliga verksamheten, säger Jan Hovdebo samtidigt som Mr. Gefle IF, Mats Åkerlind, glider förbi. Han vill också ge sina synpunkter:

– Stefan borde vara k-märkt, säger han.

– Han var den sista svenska höjdhopparen med dykstil som hoppade över två meter.

Stefan Fougman tillträder i rollen som sportchef den 1 juli.

– Det ska bli väldigt spännande, avslutar den blivande sportchefen.

Mer läsning

Annons